2023-10-19 494 浏览
难得喺旺角接老婆收工,由于老婆收9:00pm,要揾一间收得夜嘅,多数都系茶餐厅,又想试新嘢,所以就系OpenRice睇吓有咩好食,见呢间食评几好,多元化,又有甜品,就拣呢间,特登喺花园街行咗10分钟,嚟到呢度,环境尚算OK,老婆嗌咗个肉丁煲仔面,我就叫咗个牛柳拼虾,(叫𠮶阵个侍应冇问我要几成熟)叫完未够3分钟,煲仔面已经嚟咗,我记得以前附近都系有煲仔面,整嘅时候大概要10分钟,你𠮶阵真系又滚又热,但系呢个,我谂个煲会好热,但啲面同啲汤好似喺个普通碗度咁,食落去同普通茶餐厅啲常餐公仔面冇分别,煲仔面温度真系好紧要,其实都冇所谓,都系一个公仔面,但最大问题,老婆食咗三四啖,我都忍唔住想试吓,一试难忘,咁近广华医院,好想去洗肾🫠,咸到癫咗,由于我老婆可以食到浓味嘢,佢觉得只系咸咗少少,我就浸咗两杯滚水到落去,煲仔啲汤都满晒,味道先啱啱好,记住系两杯水,又叫单计起等咗15分钟,我先醒起我冇嗌几成熟,所以就叫个侍应过嚟(同一个侍应),问一问佢,佢话呢个餐set死咗系七成熟,咁我唯有接受,到再等多20分钟,我老婆已经享用完佢嘅煲仔面,我个牛柳都未嚟,我就同佢讲,我唔食啦,要走了,成个心情都冇晒,个感觉净系得我一个人锯扒,我愿意比佢𠮶餐同我杯冻柠茶钱,跟住有另外一个侍应,叫我等多一阵,即刻帮我追,呢个侍应态度好过上一个好多,跟住我个牛柳就嚟咗,我一切落去,应该系10成熟,welldone ,食咗第一啖,硬过石头,之后我决定买单走人,跟住,侍应B同我讲,下次早啲同佢讲话上五成熟,我话我有讲,同佢讲返,系侍应A话冇得转,理论上,唔想等咁耐嘅话,系咪应该整五成快过整七成熟?我啖牛柳要吐返出嚟,转身就买单,原来收银姐姐一路望到我哋纠缠,佢话识得唔开心呢餐唔收我哋钱,我话唔好最少都要收返个煲仔面前同两杯冻柠茶钱,佢话唔使啦唔使啦,咁我先顺返少少气。讲真。人生第一次食一间装修唔错但嘢食可以难食到呢个地步嘅茶餐厅。临走𠮶阵我仲同佢讲真系要检讨吓如果唔系好快执,特登揾一间好少少嘅茶餐厅食吓嘢,点知会搞成咁样,𠮶晚我完全冇食嘢就返咗屋企,非常唔开心
麻辣肉丁煲仔面
铁板大虾牛柳