2021-01-06 1334 浏览
喺香港食到嘅鸡汤拉面唔多,但间间都各有特色,唔会系相似味道嘅鸡汤,无论系面屋武一 、座银、立体派、定系今次介绍嘅鸟华亭。-🍜 鸡白汤拉面 💰79(👅: 9/10)至极鸡白汤拉面同鸡白汤拉面个分别就系有冇溏心蛋,𠮶时第一次食,净系想试佢个鸡汤,所以就冇特别加。餐厅嘅鸡汤系用50公斤嘅巴西鸡鸡脚同埋20公斤鸡壳,加入昆布、洋葱同姜等等,以慢火熬制12个钟,之后会放置喺摄氏四度嘅冷水降温,然后密封放喺一度嘅冷藏库24个钟,等鸡嘅精华慢慢渗出来。食拉面第一样是会试佢个汤,温度系足够,入口个鸡汤质感好厚,有少少黏口嘅感觉,以香港好食嘅鸡汤来讲佢系算口感最浓,但又唔会好咸,会令你觉得个汤非常足料,食得出好独特嘅鸡汤鲜味,再加上鸡油喺你个口腔徘徊,但鸡油都唔会令你觉得好油腻,可以讲喺香港最认真嘅鸡汤。如果你系拣大厨推介,面条会系偏硬程度,会好有嚼劲,我自己食拉面好钟意食比较硬啲嘅面,因为腍得滞就完全唔似拉面,同埋会冇口感。不过如果你叫直面嘅话,挂汤能力系一般。所以我建议大家试吓佢嘅曲面,会俾佢嘅侧面更加挂汤,面条都索满晒佢浓厚嘅鸡汤。而最后就系配料,叉烧系鸡肉叉烧,唔会一夹就散,睇得出系经过长期功夫

🍜 鸡白汤拉面 💰79(👅: 9/10)

鸡白汤拉面

而最后就系配料,叉烧系鸡肉叉烧,唔会一夹就散,睇得出系经过长期功夫,会有少少酒香,但质感唔算嫩滑,连汤食会比较好。
之后就系莲藕片同埋芦笋,莲藕片系炸过嚟所以口感好香口,但一浸汤就会好快腍。芦笋就系食落几鲜甜。
而混合䓤就有生洋葱红洋葱,唔钟意食嘅人可以唔要,但系拉面来讲系唔常见既配料,食完个口会好重味。

🌟我喺上面提过嘅四间鸡白汤拉面都系各有特色,但个人系几钟意一间嘅鸡白汤,可能系口味问题,有啲人会钟意立体派𠮶种鸡白汤。但呢四间鸡白汤拉面来讲,依家拉面个价钱系最平,系唔使$80嘅情况下食到一碗咁高质嘅鸡白汤拉面,绝对系物超所值,如果系钟意鸡白汤或者钟意食曲面嘅朋友绝对可以一试。
👅味道: 9/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $79 (拉面) (服务费: NA)
2019-07-04