2024-03-04
今日同大家分享嘅系我好期待嘅-香港正宗嘅顺德中菜馆彤福轩 The Legacy House,系Rosewood瑰丽酒店旗下㗎!仲系米其林推荐㗎餐厅🍴一踏入餐厅,就被呢度古色古香嘅中式装修风格吸引住啦🤩侍应先上嚟嘅系香喷喷嘅蜜汁叉烧,好软好入味,再配埋微微酸爽嘅柚子皮,一个字,太靓啦!😆果仁酥香牛肉粒外脆内嫩,同柚香水晶柚皮嘅清甜搭配,开胃至上啊🍋接著上嚟嘅系招牌彤福生拆鲜鱼羹,鱼肉新鲜弹嫩,汤头鲜美香浓,食到咁香👍🏻金腿榄仁蟹肉鲜奶炒富贵虾球,赖尿虾大粒弹牙,榄仁增添独特香气,虾肉饱满新鲜,加埋奶香,一口咬落去虾汁四溢😋然后上嚟嘅系我嘅至爱-蒜蓉陈村粉蒸星斑球,香蒜同鱼肉嘅撞击简直完美!✨鱼肉香嫩,粉丝有啖劲,蒜蓉入味,真系食响口意犹未尽🔅当然,唔可以错过招牌芋蓉香酥鸭,芋香同鸭油嘅完美结合,外酥内嫩,美味程度直逼北京全鸭仔‼️侍应推荐咗姜葱花胶条捞牛肝菌面,浓郁嘅姜葱香味同滑嫩香甜嘅牛肝菌完美结合,真系令人食指大动!🌟甜点一定要点杨枝甘露同脆皮炸鲜奶,甘露Q弹软糯,配埋葡萄干果仁,诱人口水💯仲有外酥内嫩嘅炸鲜奶,简直永远嘅回头客!总之,呢度嘅装修、食材同味道一样都好出色!强烈推荐比各位
一踏入餐厅,就被呢度古色古香嘅中式装修风格吸引住啦🤩
鱼肉香嫩,粉丝有啖劲,蒜蓉入味,真系食响口意犹未尽🔅
总之,呢度嘅装修、食材同味道一样都好出色!强烈推荐比各位姐妹嚟试试!不过要提前约一个月左右啊❕好够人气㗎🉑
#香港 #香港酒店 #香港探店 #尖沙咀美食 #香港瑰丽酒店 #香港打卡 #香港好去处 #香港餐厅 #香港餐厅推介 #瑰丽酒店 #香港点心 #香港下午茶 #Rosewood #ASenseofPlace #发现宝藏酒店 #香港米其林餐厅 #香港米其林