2023-06-16 15 浏览
系香港想食高质日式串烧唔易,好彩有frd介绍咗呢间铜锣湾嘅串烧店🔥 ,主打炭火鸡串,有好多唔同嘅鸡内脏🐥 咁其实佢都有肉类同主食,所以都好多选择~Mori Set $680呢个set其实系鸡串嘅omakase 😆 个set会有八串鸡,全部都系由师傅安排,所以我都几期待有啲咩食🐥 咁另外仲有烧物同埋食事,亦有汤加甜品🍮烧鸟8本有鸡肾、鸡皮、鸡心、鸡脚筋、鸡软骨、鸡翼、免治鸡肉、紫苏叶️鸡肉🍢 其实全部都烧得好干身,又有串烧个份焦香!基本上串烧只系用盐简单调味,所以餐厅特意将四款酱料放系客人碟上,任客人自我选择👍🏻 有海盐、柚子胡椒、wasabi同咸酱~当中我印象较深嘅三款串烧:🐥鸡脚筋:我第一次见到有鸡脚筋叫,鸡脚筋食落弹牙,又爽口,口感会比牛筋硬实少少☺️🐥免治鸡肉:免治鸡肉唔会有太多嘅软骨,肉同软骨份量mix得啱啱好👍🏻 另外今次配嘅并非普通明月(生蛋黄),而系酱油渍蛋,所以蛋黄已经变硬,捞免治鸡肉就另一番风味,多份口感🐥鸡软骨:鸡软骨烧至干身,咬落爽脆,好适合送酒👏🏻 (但下图不是)烧物厚烧牛舌芯我拣咗牛舌芯,牛舌芯好厚肉,成吋厚🤤 牛舌烧完后仍然keep到好juicy, 食落系有弹性

Mori Set $680

烧鸟8本

当中我印象较深嘅三款串烧:

烧物
厚烧牛舌芯
我拣咗牛舌芯,牛舌芯好厚肉,成吋厚🤤 牛舌烧完后仍然keep到好juicy, 食落系有弹性唔韧👅 朋友叫伊比利亚猪肋条,呢个都好食~

惠比寿炭火亲子丼饭

鸡汤

红豆牛奶蛋白布丁
以蛋白布丁作为一个收尾就啱啱好😍 其实食呢个布丁好似蛋白炖奶味道,牛奶味浓,而布丁就好滑身👍🏻 整体布丁唔会甜腻腻,加清甜嘅红豆可以更显牛奶味!