坚尼地城老牌茶餐厅「祥香园」对于街坊而言冇人不识,对它的结业,令我觉得超可惜,有天不经意地发现它已经在湾仔静悄悄地复活,假期就和至爱去缅怀一下。原址上手也是茶餐厅,所以装潢上冇大改动,多咗几个霓虹招牌,而且依家先进左系用手机落单,又可以减少人手。餐牌上以套餐为主,冇悬念地我拣左瑞士汁鸡髀捞公仔面$53份量对我而言刚刚好,首先是公仔面加左超多葱油,捞匀丁面,超香、最紧要面条冇痴埋一墟,瑞士汁鸡髀是完全的豉油色,睇落已知入味,咸度适中,嫌肉质略鞋,但啖啖肉的感觉实在超开心,呢啲咪叫平民美食啰!另一半拣牛扒茶餐 $73以为好贵但原来超丰富,我觉得两个细食人也够食。薄切牛扒,加肠仔、公仔面配火腿奄烈、热狗走酱我最钟意茶餐厅嘅弹性选择,所以情愿加小小钱食好啲,所以转左出前一丁面,面质特别有弹性,就算放汤耐左入口都唔会太糊,更重要系配埋纺香麻油,味道即时level up ! 薄切牛扒加左黑椒,几惹味,根位不每太多可以接受。奄列煎得金黄,可惜较为薄,有点干。仲有只大热狗老客人又点会唔识招牌莲蓉鸡尾包$9一如既往,拎上手软棉棉,莲蓉比例吾算多,很滑很香,味道吾会太甜,给我那份温暖的回忆。奶茶也一样水滚
假期就和至爱去缅怀一下。

餐牌上以套餐为主,冇悬念地我拣左

瑞士汁鸡髀捞公仔面$53

另一半拣牛扒茶餐 $73
以为好贵但原来超丰富,我觉得两个细食人也够食。
薄切牛扒,加肠仔、公仔面
配火腿奄烈、热狗走酱

薄切牛扒加左黑椒,几惹味,根位不每太多可以接受。

奄列煎得金黄,可惜较为薄,有点干。
仲有只大热狗

老客人又点会唔识
招牌莲蓉鸡尾包$9

奶茶

也一样水滚茶靓 ,温度足,奶香茶味浓;顺滑口感,保持水准!

食咁多嘢都唔使$140落楼,仲要好味𠮶只,湾仔区性价比高的茶餐厅非佢莫属!

冻柑桔蜜 套餐加$3