2022-05-28 4974 浏览
小妹最近悭妹上身,系公司附近周围捐揾平靓正lunch食,行到黎呢条街,成条街都系茶记,食肆,咖啡店。行到街口见到间装潢好传统既粥店,唔想食得咁heavy, 就清清地食碗粥做午餐啦😃叫左一碗猪红粥,一个炸两,三十几蚊。一个女仔黎讲系好够饱。呢间粥档既粥底好绵,食到最后先有少少出水,猪红重好多我食唔哂,返而想佢俾多啲粥🤣炸两系新鲜即做,外软内脆。最钟意就系加大量既甜酱,麻酱同辣酱,卷系外面既肠粉质地唔算好滑,不过好有米浆米,成件事就系一种好传统好香港既味道,同食连所粥面店真系两回事。 再食埋个环境气氛同人情味,系香港地真系买少见少,真系好难得再揾到。希望呢啲传统老店可以一直传承落去,等我老左都重食到呢啲回忆既味道。