约朋友去上环下午茶,在地铁站附近找到这间休闲风咖啡店,环境舒服写意,食物有质素,最惊喜仲系有得意立体拉花咖啡,最适合相机食先的我和你。由上环A2出口行过去只要一分钟左右,交通超方便,不用行斜路上山,宝宝表示高兴。咖啡店面积不大,坐满都只系二十人左右。这天下午茶时间来比较易揾位,亦可以坐耐一点。除了喝咖啡,店内也有卖酒,所以有蛮大的酒柜。装修有少少外国酒馆风情,气氛好chill,好适合倾偈。最入面的墙上有世界地图。最有趣系座位后面有好多 Ironman 的模形公仔,店主一定系钢铁人粉丝。这个 Q版钢铁人仲开cafe添!餐点以西餐为主,第一版有好多人钟意的全日早餐,亦有更饱肚的意粉意大利饭,跟朋友分享都有多款小食拣,当然仲有重量级主食。全日早餐、意粉和意大利饭都有方便素食选择,店员亦会问清楚是否吃五辛,几贴心。最吸引我当然系这个立体拉花咖啡,仲可以自选动物造型呢。当然仲有更多饮品选择啦,都几适合约朋友来饮野㖞。3D Cappuccino HK$70立体拉花饮品可以拣朱古力或咖啡底,公仔又可以拣猫、狗或熊仔,我会贪心咁问可唔可以整 Ryan 衬返我个指甲,结果唔知点解得到 Viu TV,都系

除了喝咖啡,店内也有卖酒,所以有蛮大的酒柜。

装修有少少外国酒馆风情,气氛好chill,好适合倾偈。

最入面的墙上有世界地图。

这个 Q版钢铁人仲开cafe添!

最吸引我当然系这个立体拉花咖啡,仲可以自选动物造型呢。

当然仲有更多饮品选择啦,都几适合约朋友来饮野㖞。

3D Cappuccino HK$70

立体拉花饮品可以拣朱古力或咖啡底,公仔又可以拣猫、狗或熊仔,我会贪心咁问可唔可以整 Ryan 衬返我个指甲,结果唔知点解得到 Viu TV,都系哺乳类动物唔好计较咁多,只熊都几得意丫。饮这个可以用饮管仔,咁就唔会饮到成脸泡或者整烂只公仔,咖啡底都几香几好味。

Milk Chocolate HK$36 (S)

朋友饮热朱古力都有好犀利的公仔拉花,仲一次过得到熊仔猪仔和猫仔,好抵㖞衰鬼!朱古力唔会太甜,饮到底个拉花都仲好keep到呢。

茄蓉杂菜千层面 HK$88 / 香煎盲𫚧柳 HK$218

朋友拣左饱肚主食,这个煎鱼原来每日都唔同,视乎有甚么新鲜鱼,这天就是三文鱼柳,份量都几多入面仲好 Juicy。条鱼下面仲有好大份薯蓉,亦有些蔬菜,水准唔错。

我就食好耐无食的千层面,见到有素食版当然即刻拣!上来比想像中大碟,新鲜出炉香气十足。长方形烤盘两边系薯蓉,中间先系千层面,食起来唔会闷。千层面中间系浓郁番茄酱和各种蔬菜,调味做得唔错,咁大碟食晒都真系饱。

番茄酱味道香浓,中间有翠玉瓜和椰菜花之类,吃起来口感好多层次,令人非常满足。

在上环想找个闹中带静的空间跟朋友交换近况,Friday Cafe 有得意饮品又有高质美食,真系个唔错的选择呢!
2021-06-28