听闻九龙城有间泰国素食好久,这天路过终于可以试下,餐厅的午市套餐大部分只系五十蚊,大件夹抵食。仲可以顺便买些纯素泰国零食、罐头和即食面返屋企呢。泰国素食就店如其名,它在九龙城城南道,附近一带都系泰国餐厅、泰国杂货店集中地,算系香港的小泰国之类。餐厅入面系窄长型,一排都系四人台,大概可以坐到三十人。门口有纯素泰国产品杂货可以买,我一见到这个脆脆大豆就觉得好吸引,另外仲有纯素罐头、面和酱料等等,食完饭顺手入货都几方便。午餐有这十一款,前面七款都系均一价 HK$50,仲包一杯饮品,份量都几够食架。餐点种类有汤面、炒粉和饭类,全部都几地道泰国风味。这张是正常单点的餐牌,如果计晚市来可以参考,价钱都唔贵既。 九层塔炒素鸡淋饭 HK$50睇左一轮之后觉得想食九层塔就拣这个,卖相都几骨子,个有番茄青瓜可以清下味蕾。九层塔炒素鸡好好食㖞!个素鸡的质地几好咬,另外仲有些菇类、豆类可以食,唔会好单调。我最钟意系白饭下面仲有个汁,食起来更添美味。不过要留意返这个菜系辣的,唔食得辣要小心。我觉得食完都几满足,好够泰式风味,之后再去做个SPA就完美勒。

餐厅入面系窄长型,一排都系四人台,大概可以坐到三十人。

这张是正常单点的餐牌,如果计晚市来可以参考,价钱都唔贵既。

九层塔炒素鸡淋饭 HK$50

2020-11-02