2022-12-30
食泰国菜食到去元朗锦田!这间在锦田壁画村附近的泰国菜小店平日都好热闹,餐牌上有多款素食选择,亦可以要求走蛋奶五辛,听住泰国流行曲饮泰式奶茶食泰式炒饭实在爽。餐厅唔近锦上路站,行过去都要十几分钟,亦可以选择搭巴士。一连三个铺位都是同一间店,每个铺位都唔算坐到好多人,平时午饭时间来吃都十分热闹,假期要有排队的心理准备。餐牌上有块叶标记的都是无肉选择,部分猪肉菜式都可以转新猪肉,要走五辛走蛋奶亦可要求。主要系炒饭炒干or湿河粉,小食亦好吸引。叫主食仲有饮品送,泰奶泰柠茶都拣得。可以自己用手机点餐也可以找姐姐点餐,店员人都非常nice很友善。用手机点餐发现好多客制化选择,想走呢样走果样都好方便。香叶辣茄子新猪肉饭+冻泰式奶茶 HK$62、青木瓜沙律 HK$22午市来吃可用特价加小食,所以都整个沙律食下,不过我食食下先发现青木瓜沙律旁边无叶仔标记,可能唔系素食,建议素食者都系拣返青芒果沙律。我叫左少饭都咁大碟饭,茄子亦非常大旧,平常自己煮都习惯切小块,咁大旧都煮得咁腍真开心。炒肉的汁其实完全唔辣,都唔需要特别走辣,整体来说好味好味,可以再约朋友来吃。