2020-09-13
1941 浏览
到底几时先可以去台湾食芋圆呢?等了又等期间,好在香港都有足料好食的手工芋圆。好紫色的芋圆圆原来在我家附近,这天路过正好入去试一碗,估唔到又真系几好食㖞!芋圆小店位于荔枝角度上,可以由太子地铁站行过去,成间铺头都系紫色好容易认。芋圆店下午三点才开门营业,这天我刚过三点就来到,所以店内没有人。店内座位都唔少,不过现在疫情关系,似乎比较多人打电话叫外卖。店内有一盒盒手工芋圆卖,一盒有齐紫薯、黄薯和芋头三款口味,新鲜香港制造无加糯米粉,计落售价都唔算贵。糖水选择有好多款,各种配搭望落都好好食,所以我都拣左好耐。全部糖水都已经包左三色芋圆,所以拣的时候唔需要担心,也可以另外加桃胶和仙草之类。 H. 鲜奶椰汁桃胶 HK$32糖水有冻有热,我养生为主行到身水身汗更加要食热。出柜台落完单两分钟就有很食,温热的鲜奶甜甜好味,芋圆都真系够弹牙,而且吃起来系真材实料唔系假味,桃胶都几大粒,亦有莲子红枣之类,吃完觉得靓左。原来我屋企附近有间咁好食的芋圆店,得闲又再去试下其他糖水先!
H. 鲜奶椰汁桃胶 HK$32