餐厅: 美味廚
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: 美味廚
资讯:

讲起素食打边炉,我即刻谂起荣获多年米芝莲推介和多个饮食大奖的名人食堂「美味厨」,心动不如行动就即刻约朋友去滚。今年推出几款东南亚风味的素丸和素饺,两个素汤底都劲好味呢!湾仔美味厨餐厅占据全层,设有圆台大厅、独立房和我地坐的卡位。坐卡位打边炉好舒服,仲有电视睇添,屋企有电视儿童要睇电视先食到饭亦无问题。特色素火锅汤底有两款,叫这两个最安心。如果你想食麻辣的话,亦可以要求餐厅转用清水底,店员话换到都可以换,米芝莲推介餐厅服务确系好。左边是日式面豉豆腐魔芋汤,口味比较浓;右边是甘荀粟米马蹄西芹汤,喝起来很清甜。我觉得最特别系汤底劲多料,食腐皮、豆腐和粟米都好饱。餐厅今年主题系东南亚菜式,所以饺子丸子都走星马泰风味,素食亦不例外。(我问左餐厅丸饺有五辛)泰式罗望子素肉丝素鸡饺望个名都知道餐厅非常用心,入面有素肉丝又有素鸡之余,仲加左好泰国的罗望子,吃起来酸酸甜甜几开胃,味道仲好特别添!黄姜秋葵Omnipork素猪肉丸好明显满满黄姜的黄色丸子,中间有秋葵粒吃起来爽口,Omnipork 咬落口感都唔错。九层塔松子仁 Beyond Meat 素牛肉丸本身吃肉的朋友好钟意呢个,佢话口感好似肉丸,我都几

泰式罗望子素肉丝素鸡饺

黄姜秋葵Omnipork素猪肉丸

九层塔松子仁 Beyond Meat 素牛肉丸
本身吃肉的朋友好钟意呢个,佢话口感好似肉丸,我都几钟意入面系松子仁有咬,不过 Beyond Meat 味都几浓。

其他素食类都系蔬菜、豆品和菇菌,想食淀粉质都有好多拣。

豆腐制品拌盘 HK$128
这一盘基本上系将豆品铺有的产品全部俾晒你,有响铃、腐竹、豆卜、滑豆腐、冰豆腐、豆干和素鸡。

湖南新鲜有机舞茸 HK$98
舞茸间唔中都会在日本超市见到,又原来湖南都有靓舞茸。

福建白玉木耳 HK$98
黑木耳就食得多,不如试下白白耳丫!这个不用煮很久,咬起来没有黑木耳那么脆但也很爽口。

云南新鲜虫草花 HK$98
平时都系食干虫草花多,第一次打边炉食新鲜虫草花,虽然倒晒落去唔觉唔觉,不过食左健康左都几好。

素食打边炉有丸有饺有菇有豆感觉几丰盛,唔担心只吃菜太闷。

吃素的话记得同餐厅讲要普通生抽豉油,然后可以自己加喜欢的酱料,除了XO酱和桂南辣椒酱之外,其他都系素食可用,唔清楚的话可以问返店员。

要留意的是素丸子比较难定型,所以上桌的时候系新鲜从冰格取出,建议尽快放落汤煮,店员话未解冻要煮5分钟。我地煮的时候都用个篮兜住,不过煮左咁多粒都无散,唔好摆大耐先食就OK。

出街食素打边炉,有个无肉的汤底已经唔错,呢间竟然有埋素丸素饺,的确好值得一试架!
2021-10-06