招聘中
$14,000-$18,000
月薪
其实韩式饭卷Kimbap都几健康㗎,一旧有齐唔同颜色蔬菜、蛋白质和淀粉质,而且单手就食到,工作忙嘅时候最方便。湾仔最近开左间韩国人主理小店,主打韩式街头小食,纯素选择有蔬菜饭卷和炸年糕。另一招牌核桃蛋糕就有落牛油,蛋奶素食可用。藏身在湾仔一条卷子里,只开业几个月的韩国小店,主理人是韩国人你可以同佢讲韩文,卖的是韩国街头小食,当中都有纯素和蛋奶素选择。小店装修小清新风,舒服自然的色调,放了很多Ryan公仔。现场设有几个简单座位,想堂食亦OK。Kimbap 有几款素食选择,另外炒年糕都系纯素,核桃蛋糕就系蛋奶素。核桃蛋糕有多款口味,仲有咸有甜添。原味Kimbap HK$46 / 蔬菜Kimbap HK$52韩国饭卷基本材料有青瓜、红萝卜、腌萝卜和牛蒡,这两款的分别主要系一个用鸡蛋,一个用菇。Vegan版本入面包菇菇,啖啖都好丰富,平时食韩式饭卷会觉得好重麻油味,但呢间又无,适合食惯少油的健康人士。油炸炒年糕 HK$42之前去韩国见到炒年糕都惊唔系素食无食过,问清楚店主原来炒年糕正常都系纯素,有分米年糕和面粉年糕,食落甜甜地唔会辣。最特别系外面炸脆左,中间就烟烟韧韧,口感几好㗎。Walnut
核桃蛋糕有多款口味,仲有咸有甜添。
油炸炒年糕 HK$42
Walnut Cake HK$25/3件
店内招牌小食,我起初以为佢个造型系核桃形所以叫核桃蛋糕,去到先发现原来每个都有一粒核桃在蛋糕底,又几特别啊!三个甜口味分别是红豆、蕃薯和黑芝麻,三款食落都唔太甜,所以唔会好腻。蛋糕脆香脆,中间又有核桃咬下,多重口感几有趣。韩国的黑芝麻同港式黑芝麻唔太相似,建议唔好同黑芝麻糊果仲口味比较。
2024-08-21