作为一个伪台妹,竟然未食过女仔最钟意去打卡的 Dazzling Cafe,真系有点说不过去!最近发现蜜糖多士和麻糬松饼之外,仲有素食意粉,约女仔朋友食 lunch 倾偈都唔错架。台湾来的 Dazzling Cafe 在香港有两间分店,尖沙咀那间粉红色装修又有打卡位,铜锣湾时代广场这间就比较轻熟女路线,早两个礼拜行完IKEA出来抬头见到已经想去食。平日午餐时间都几多女仔一个人来吃午餐,set lunch 有包沙律饮品,环境又咁舒服系几适合 OL 既。餐厅都几大间,平日唔算难揾位。有部分座位系兔兔椅,都满足到想打卡的少女心。近窗那边的空间午市无开放,窗边望住维园好似几舒服㖞。约女仔朋友食午餐,所以拣饱肚意粉,当中黑松露和牛肝菌都系无肉之选,蛋奶锅边素可以食。台式饮品真系会花多眼乱,拣左好耐都未谂到饮咩。水果茶和珍珠奶茶都好台湾感觉啊!香草焙茶欧蕾 HK$55 / 仲夏热带水果茶 HK$52其实抹茶和焙茶之间,我比较钟意焙茶,现在越来越多咖啡店有焙茶真系好开心!朋友都话好好饮,仲有红豆可以咬下呢!估唔到红豆同焙茶都几夹。我自己就拣左一款有真水果的果茶,杯入面有橙片和苹果粒,倒入暖暖的红茶冲出

近窗那边的空间午市无开放,窗边望住维园好似几舒服㖞。

台式饮品真系会花多眼乱,拣左好耐都未谂到饮咩。

水果茶和珍珠奶茶都好台湾感觉啊!

香草焙茶欧蕾 HK$55 / 仲夏热带水果茶 HK$52
其实抹茶和焙茶之间,我比较钟意焙茶,现在越来越多咖啡店有焙茶真系好开心!朋友都话好好饮,仲有红豆可以咬下呢!估唔到红豆同焙茶都几夹。我自己就拣左一款有真水果的果茶,杯入面有橙片和苹果粒,倒入暖暖的红茶冲出果香,饮起有来有茶味亦酸酸甜甜,我觉得好舒服好好饮㖞!

佛罗伦斯花枝干贝面 HK$98
朋友吃这个海鲜意粉,两粒带子都几大粒㖞!花枝圈亦好足料,意粉都煮得好好食,味道好有惊喜。

义式牛肝菌香菇义大利面 HK$98
两款款食意粉都系菇类,我一向觉得牛肝菌比黑松露更香,所以食牛肝菌!意粉煮到 al denta,咬落好有口感,牛肝菌汁亦够香浓,芝士和忌廉都好令人满足呢!

去 Dazzling Cafe 除了吃蜜糖吐司打卡,其实都可以试下约朋友食正餐,意粉真系几惊喜几有水准呢!
2021-09-27