2020-06-13
好彩朋友上星期六提我,我赶得切系期间限定的最后一日,即系上星期日,去外卖了一件食 (HK$48)✌🏻Cronut,是牛角包 x 冬甩的结成品,由美国甜品大师 Dominique Ansel 一手系2013年5月在美国NYC一出,就已经成为甜品界嘅明星!今年是Cronut嘅7周年,根据店家嘅传统,口味绝不重覆,一定要系创新口味,所以今次喺香港推出嘅限定版口味 — 荔枝茉莉,只在香港有售!我觉得,这件cronut 有牛角包嘅内酥软和外脆口嘅口感,真系好正。中间加入了自家制嘅荔枝果酱和茉莉白朱古力酱,以前食得甜会觉呢个甜度好正,但现在食嘢清淡咗,我觉得佢太甜啦!面头的靓靓小菊花,我以为是棉花糖,但好惊喜是用糖霜做的,不过也是好甜喔。好彩买后即刻影相,回到家时已经系几小时后,溶溶地啦。