2024-09-25 1362 浏览
无意中见到某媒体上有人报料,中环歌赋街开左间新拉面店,有我一直好想试,而响香港又难会揾到嘅昆布水沾面🍜咁仲等咩,冲啦喂!酱油昆布水沾面🍜追加盛盒🥩🥚香味 (5/5) - 沾汁嘅酱油香同其它店闻到嘅香味差距颇大,比较优雅,而且烟熏味极浓,论香味真系冇野弹,令第一印象非常好。酱油沾汁 (4.5/5) - 先讲颜色,以酱油沾汁来讲,佢唔算深色,属红茶色,清澈,上面浮嘅油清楚见到,上面仲有葱,卖相冇得输。沾汁嘅味道亦相当好,浓度咸度刚好,酱油嘅味道好特别,唔系大众货色,感觉高雅。加埋烟熏味嘅加持,呢个沾汁我认为近乎完美。唯一少扣分嘅系同用餐体验有关,稍后讲。昆布水 (3/5) - 我第一次试昆布水,唔太知用咩标准去比分。我比3分嘅原因系,昆布水本身近乎系冇乜味,佢一如所料咁,质地相当之黏痴痴,有d似秋葵入面d肉嘅质地。但,稠而不浓,冇乜味道嘅情况下,我认为佢存在嘅价值就只系为左提升口感,而呢件事佢系做到嘅。面条 (3/5) - 幼面,偏白色,小曲。面条并唔系一般拉面店会遇到,用小麦粉造嘅面,呢款面本身冇乜味,有d似日式素面。口感方面非常烟韧,似食紧韩式嘅水冷面。无论我系就咁食,加岩盐食,或沾落
酱油昆布水沾面🍜追加盛盒🥩🥚

面条 (3/5) - 幼面,偏白色,小曲。面条并唔系一般拉面店会遇到,用小麦粉造嘅面,呢款面本身冇乜味,有d似日式素面。口感方面非常烟韧,似食紧韩式嘅水冷面。无论我系就咁食,加岩盐食,或沾落去个沾汁道食都好,除左烟韧口感,同昆布水嘅黏之外,我就食唔出任何味道了。

呢个系岩盐,咸味比较清新。

配料 (4.5/5) - 呢份配料,叉烧,蛋同荀都系要额外叫嘅(盛盒)。

盛盒入面,叉烧有两款,用左应该系猪里脊,同五花肉。因为有烟熏过,上菜前亦有用火枪烧过,香味系非常之好,味道亦好好。唯一少扣分系,呢两款肉无论系烹调方式,形状,大小,厚薄,近乎系一样,口感亦相近。我真心食吓食吓,唔记得左自己食紧边款肉。

荀同蛋方面,稳阵,中上。蛋嘅生熟度控制得好好,少少流心,可惜嘅系,我宁愿佢唔预先切开,只蛋若果响自己口中爆浆,感觉会更好。

另外一提,沾汁入面都有一款薄切猪肉,份量都唔少架㖞,味道就可以啦(同盛盒入面两款叉烧当然系冇得比啦),算加左诚意分。

整体 - 值得推荐 👍👍👍👍
讲真,呢间咁高级嘅拉面店,坐落中环拉面激战区,以佢嘅服务,店内环境,同碗沾面本身,虽然佢定价都颇高,但我认为都有数围,对得住个价钱。
题外话/补充资料: 有一样野不得不提,昆布水沾面同一般沾面玩法有一样野唔同,食到尾系冇得话加汤去稀释个沾汁,而系要用食净嘅昆布水倒落去。好彩,我临尾都有净昆布水,不过,一来,我净返嘅昆布水唔多,唔足以令个汁足够被沟稀,仲系颇咸,二来,昆布水令成个酱油汤变得好杰,食到底会觉得腻,我宁愿佢加普通汤落去,沟稀同沟薄佢,埋尾会更清爽,体验会更多个层次。因此,个汤我系饮唔晒,唔系饱,系太厚太杰太咸,真系饮唔到底。原先个汤系好好味,少少因此而浪费左。
2024-09-25