叉烧味噌汤面叉烧盐味汤面煎饺子喺另一位老饕多番推荐下,我终于嚟左呢到食。一入门就系一位日本欧巴桑招呼,由于唔知佢讲唔讲中文,我地都系用左日文落单。面嘅种类算多,一望落去想食嘅都有几碗,但一切由由基本开始,所以试味噌。呢间嘅味噌唔似札幌no.1 咁,要我用女仔型容嘅话,札幌系温柔文静,呢间就系刚强主动。味道鲜明,一入口嘅味蕾冲击系几remarkable。叉烧亦做得好好,大块得嚟重系入口即化。另一碗同行叫嘅,汤底清而浓,香浓鱼介汤衬托出面质,面身入口出奇地滑,会令人食唔停。最后就系个煎饺喇!饺子本身冇咩特别,但印象深刻嘅系酱汁,佢系自动加左辣油入饺子酱油嘅,呢一样系我几欣赏嘅,因为店家有信心,佢想我地食到嘅味道系exactly 佢地设计出嚟,呢样嘢唔系好多店做到。
叉烧味噌汤面
叉烧盐味汤面
煎饺子

喺另一位老饕多番推荐下,我终于嚟左呢到食。

最后就系个煎饺喇!

题外话/补充资料: 识日文好d
2014-12-18
$150 (宵夜)
  • 叉烧味噌汤面
  • 叉烧盐味汤面