2022-06-15 260 浏览
趁疫情减轻左,陪妈妈出黎九龙食下日本菜,妈妈好钟意日本文化,专登揾左间正宗日本菜同妈妈一试尖东呢头特别多日本公司,旧同事话好多日本人都会放工黎八海山食晚饭,够晒正宗,有日本风格一坐底店员就摆底前菜,前菜系带子捆边,妈妈一见到就好开心咁夹黎食杂锦鱼生(上) 有三文鱼腩,带子,海胆,油甘鱼,吞拿鱼,八爪鱼,甜虾妈妈对个带子大赞不绝!非常新鲜,而且厚厚一片甜虾亦都好鲜甜,份量亦唔少油甘鱼厚切,刀口顺著鱼纹口感更好元气豆腐睇见好多人都推介呢款小菜,决定一试呢个健康之选有纳豆,吞拿鱼蓉,温泉蛋,三文鱼籽铺系豆腐上面豆腐比一般出面食弓既更硬身,亦都比较有豆味,几特别香港唔系好多地方有纳豆食,虽然唔系个个人都钟意食纳豆,但其实纳豆对身体非常好! 黄豆味非常突出,系纯正日本产既纳豆黎,真系好有日本既味道牛肉薯饼食完健康既纳豆,可以减轻以下落黎炸物既油腻感牛肉薯饼劲厚! 而且唔会炸到好干身,入面既薯蓉亦都好幼滑,大赞明太子玉子烧同出面既玉子烧既分别系,唔会好似其他餐厅咁用酱汁去掩盖玉子烧既味道,亦都有较健康既感觉入面明太子好足料好食带子牛油烧中大粒既带子! 超级吸引牛油味亦好突出,2个人食实在大满足!!

杂锦鱼生(上)
有三文鱼腩,带子,海胆,油甘鱼,吞拿鱼,八爪鱼,甜虾
妈妈对个带子大赞不绝!非常新鲜,而且厚厚一片
甜虾亦都好鲜甜,份量亦唔少

油甘鱼厚切,刀口顺著鱼纹
口感更好

元气豆腐
睇见好多人都推介呢款小菜,决定一试呢个健康之选
有纳豆,吞拿鱼蓉,温泉蛋,三文鱼籽铺系豆腐上面
豆腐比一般出面食弓既更硬身,亦都比较有豆味,几特别

牛肉薯饼
食完健康既纳豆,可以减轻以下落黎炸物既油腻感

明太子玉子烧
入面明太子好足料
好食

带子牛油烧
中大粒既带子! 超级吸引
牛油味亦好突出,2个人食实在大满足!!

最后再嗌多个鸡肉丸锅,主角既鸡肉丸食得出系手打而唔系腌制肉丸,足足有6粒!
而且亦有好多菜同菇做配料,岩晒我地饱饱地,食埋疏菜类收尾
!

总结,疫情下飞唔到日本食正宗日本菜,估唔到系香港都可以有日本风味重既餐厅
食物品种仲不失健康之选,岩晒同妈妈撑枱脚呀