2019-03-28
近期非常热门嘅潮汕火锅终于喺香港都食到,店舖嘅环境非常舒服,而且火锅都跟足传统潮汕形式🔥个人觉得非常合适公司或者一大班朋友聚会,小编特别介绍几样非常值得一试嘅菜式✨传统牛骨清汤锅($58)清汤锅冇味精味,牛味非常之香,用黎煮牛一流,令到牛嘅味道更加出,而且汤底唔会太咸太浓郁,小编一路食都一路饮佢个汤底😂小编极度推荐呢个清汤锅,特别系想食牛但又怕太油腻嘅朋友仔饕牛记牛嘅种类非常之多,基本上系全身嘅部位都食到,店舖周围都贴满左牛唔同部位嘅名堂,如果食嫌咗传统牛肉嘅可嚟呢度试吓啲新款式,佢有款牛肉拼盘可以叫,适合一啲想试晒咁多个部位嘅顾客,佢亦有提供每个部位需要涮的时间,据闻真正嘅潮式火锅系将全部牛一次过倒晒落去个锅度煮,之后夹返上嚟,用嚟食依种潮式火锅嘅道具亦有提供,小编觉得几新奇😂嫩肉 ($48)特别介绍下佢嘅嫩肉,口感接近平时食开野牛,牛味亦都系咁多种牛入边最重,啲牛吸晒充满牛香味的汤底,咬落去啲汤底出晒嚟,非常之吸引,而且牛嘅脂肪分布平均,唔会有太油腻嘅感觉,价钱亦合适,如果有兴趣嘅可以试吓👅味道:8/10 🧘🏻♂舒适度:8/10💸性价比:7/10👀回头率:6.5/10
传统牛骨清汤锅($58)
嫩肉 ($48)
👅味道:8/10
🧘🏻♂舒适度:8/10