2019-10-13 701 浏览
其实每次去台湾旅行,夜市嘅食物一般般啦,最钟意反而系盐水鸡!可惜依样睇落好似系几简单几容易整嘅食物,返到嚟香港系完全冇得食嘅!直至到我知道系开咗一间盐水鸡嘅CHAIN STORE,其中一间分店就喺旺中,今日咁岩去开附近就去试一试。佢哋嘅盐水鸡ORDER方式同台湾差唔多,都系一个个餐有唔同份量嘅鸡,再加几样配菜咁。当然啦可能因为佢哋喺铺头,选择都比较多。买咗一份一人餐,鸡几个配料,再加埋见到好多后生仔都嗌嘅冷面,捞捞埋埋都有一大盒。试吓D鸡,其实都唔错,当然佢哋唔可以要求好似台湾咁咁有鸡味,但系都算系香港冇选择之下都食得过嘅。比较惊喜嘅就系你哋嘅鸡,都切得比较大旧,方便食得黎唔会太碎。青瓜系爽脆嘅,皮蛋听落好似九唔搭八但其实几好,最惊喜嘅就系佢哋嘅冷面,好弹牙好吸味,唔怪得咁多人嗌啦。不过要小心嘅就系,如果唔食得辣嘅话,就唔好叫太辣,如果唔系,成盒野同一个味,太辣食唔到嘅话就比较浪费喇。价钱当然冇台湾咁平,鸡嘅份量多嘅SET都要一百几十蚊。如果偶尔行过旺中附近嘅,都可以试下。

10 分钟 (外卖自取)
  • 盐水鸡