2019-10-09 729 浏览
今日喺网上看到有新开拉面店报道, 最吸引嘅莫过于系今日系正式开张所有沾面同捞面有半价优惠而且仲要系蕃茄汤底 (直接pk胜香园)系一定要有番咁上下实力今日大约十二点才正式开门可能由于要应付半价优惠嘅人龙所以要多啲时间准备 入到去店员马上 递上温水一杯 不过期待如果有冰嘅话会更加好餐牌上基本上同日本一模一样 其实佢嘅款式并唔系非常之多 只不过系 有一款会多咗叉烧系一啲就冇叉烧 基本上只有蕃茄汤底 另外就系冻汤嘅捞面我最后都拣咗个特制沾面 前面大概五六分钟就上卖相呢个画面第一个感觉系非常之色彩缤纷 而且感觉好似非常健康因为有番茜 你有红色嘅番茄 配料主要有叉烧粒同埋三块日本嘅猪肩肉 仲有一块 柠檬 角 提高佢嘅酸味汤底汤底一饮落去首先系一种微辣嘅感觉 佢𠮶种辣椒系会残留喺你 抵所以会觉得有一种麻辣嘅感觉相反番茄嘅味道唔系好突出 同想像中嘅窿噢蕃茄汤底有一啲出入 个可能非常适合一啲追求健康饮食嘅女星绝对 冇任何嘅油份面条面条可以 选择180同埋250仲有加大嘅350不过我谂250都足够一个普通成年男性食用不过面条本身物味就唔系太充足而瓜汤能力都系一般般不过胜在够多非常饱肚叉烧叉烧粒就比较嚡口不

我最后都拣咗个特制沾面 前面大概五六分钟就上
卖相

汤底

面条

叉烧
叉烧粒就比较嚡口不过应该都系啲头头尾尾 所以冇乜期望
另外有三块嘅低温慢煮叉烧 可以接受不过如果再 多啲调味嘅话就会更加好食

配菜
一芫茜同埋椰菜都冇乜特别
个芫茜浸落去啲蕃茄汤 有感觉几清爽好似打边炉咁样
不过系又有一条酸瓜可以再刺激一下食欲

总结
呢个面系好适合夏天冇乜食欲嘅时候系食嘅
不过如果大家想食啲重口味或者系鱼介动物系汤底就唔系太适合啦
另外汤底比较容易变冻,冬天时可能更加严重
今次半价我先入嚟食如果用128蚊再加一嘅价钱 我情愿去食午市自助餐

2019-10-08
午餐