2017-04-07 1055 浏览
A姐:M佬呀! 你话我今晚著旗袍好唔好?M佬:哗! 发生咩呀? 有Halloween Party呀?A姐:作死呀你? 今晚你约咗去边都唔记得?M佬:Errr.... 我今晚好似约咗你食饭咋㖞......A姐:咪系啰,今晚去铜锣湾办馆Lof 10吖嘛。我劲畀面啰,特登著怀旧啲,你今晚著中山装衬番我呀!!好啦!! 去到铜锣湾办馆Lof 10就知舐嘢!! 上环𠮶间怀旧味重好多,铜锣湾𠮶间系走文青优闲路线。餐厅喺世贸商场隔离新开嘅商业大厦一楼,楼底高,加埋木色系,劲relax,系闹市嘅绿洲。好彩仲有𠮶大押霓虹灯牌,有番老香港嘅感觉。Prunella Collins:小二,唔该畀杯夏枯草!! 呢度嘅Cocktail真系好特别,加入中式材料,玩Fusion。呢杯Prunella Collins就系Gin加夏枯草同姜,入口较甜,有明显嘅夏枯草同姜嘅辣味,几特别吖!沙嗲安格斯牛肉捞丁:M佬成日话去茶记识食梗系食沙嗲牛啦!! 办馆嘅沙嗲牛捞丁系用安格斯牛肉,牛味香浓。听店员介绍𠮶沙嗲酱用咗8种香料制成,一啲都唔马虎,所以食落口真系唔同啲。不过只蛋有啲over cook,无咗一拮就流心嘅效果。双重滋味鸡蛋
A姐:M佬呀! 你话我今晚著旗袍好唔好?

A姐:作死呀你? 今晚你约咗去边都唔记得?

Prunella Collins
沙嗲安格斯牛肉捞丁
双重滋味鸡蛋仔:嗱,我A姐就最食鸡蛋仔㗎啦,外脆内软𠮶啲就正啦! 办馆嘅鸡蛋仔加埋脆卜卜嘅烟肉,朱古力酱同蜜糖,又咸又甜,好口感。蜜糖仲系有花香味,好细心呀!! 如果𠮶鸡蛋仔热啲,配埋𠮶冻冰冰雪糕,就Perfect啦!
双重滋味鸡蛋仔
雪糕曲奇三文治:雪糕曲奇三文治虽然唔系港式甜品,但系港式奶茶味雪糕即刻令件事香港晒。不过,港式奶茶味雪糕,只有奶味,无咩茶味,似牛奶味多啲啰,有少少失望。另外,红豆好甜好香,其实同𠮶雪糕都几夹嘅。
雪糕曲奇三文治
2017-03-08