2016-12-15
朋友话想去大坑揾野食,于是我openrice揾到呢间肉骨皇,就谂住试下新嘢记得人生中净系系新加波食过一次肉骨茶,浓浓嘅胡椒味加上好淋嘅猪软骨,一试便爱上但系返到香港之后就一直都无机会食返今次揾到肉骨皇,点都要揾返怀念的味道行街行到好肚饿嘅两个女仔、一口气叫咗四样嘢:肉骨茶(细)、柚子虾沙律、花甲喇沙同马拉盏仓鱼第一样菜系柚子虾沙律柚子好新鲜毫无苦涩味,虾都食得出唔系普通冰鲜虾,起码有d虾味配上佢嘅甜辣酱,十分开胃跟住系肉骨茶肉骨茶系我地面前煲滚,超期待滚咗啦,闻上去药材味都几重附上黑豉油for猪软骨同埋油炸鬼送汤热辣辣咁饮咗一碗,发现味道同想像中唔同,无好浓郁嘅胡椒味,都无好浓郁嘅药材味朋友话因为每个地方嘅肉骨茶都唔同,我净系饮过一间,所以唔代表我个个先系正宗我都认同,所以用另一个心态重新认识佢汤虽由药材熬成,但更浓郁嘅却是猪骨味,饮完即刻觉得全身都暖晒。最值得欣赏嘅绝对系佢嘅猪软骨,二人份量嘅肉骨茶都有多过4、5旧猪骨,好足料,配上黑豉油,味道绝配,我地都食咗好多猪软骨,补充骨胶原食食下喇沙都黎埋一望到已经好想食我地要咗两沟,有新竹米粉同油面汤底算辣,不过喇沙味好正宗,比起吐司工房嘅
但系返到香港之后就一直都无机会食返
今次揾到肉骨皇,点都要揾返怀念的味道
第一样菜系柚子虾沙律
配上佢嘅甜辣酱,十分开胃
跟住系肉骨茶 肉骨茶系我地面前煲滚,超期待
我都认同,所以用另一个心态重新认识佢
食食下喇沙都黎埋
我地要咗两沟,有新竹米粉同油面
汤底算辣,不过喇沙味好正宗,比起吐司工房嘅喇沙,少咗d椰汁味,但却因为咁我觉得更好味
其实一直都觉得吐司工房嘅喇沙太多椰汁
花甲都算新鲜大只
我同朋友都觉得米粉更好味,可以索埋d汤嘅精华,但系油面比较饱肚
所以佢可以两沟真系好正
由于个汤实在太好味,所以就算有肉骨茶,我同朋友都忍唔住一直饮
最后系仓鱼,一黎到系咁嘅样 充满期待咁打开佢
本身就好钟意食海鲜同鱼
仓鱼烤嘅火候岩岩好,肉质鲜嫩,完全无烤到老晒影响口感,配上马拉盏
两个女仔最后食晒成条鱼,好饱咁行返铜锣湾地铁站消化下
除咗嘢食出色,新加坡菜正宗,店员服务态度超好,笑容满面,令食客都带有好心情,一定会再encore介绍多d朋友黎食