2024-03-07 30 浏览
大推冬日热 cocktail ❄️Winter blazer 姜味劲浓🫚加上洛神花酒同小丸子🍡 酒精感低直头唔觉得自己系饮紧酒🤭 女士恩物Canton-knees  用上无名氏手工毡酒做底, 带陈皮,金橘同寿眉嘅甘香。再加上用本地蜂蜜自家制嘅有汽冬瓜蜜,饮落清新又滋润。建议可以先饮一啖酒再配一粒糖冬瓜,味道更加有层次Dates with Longan  有龙眼,枸杞同埋红枣 infused 嘅 Rum同埋 vermouth 调配而成,呢款系比较重酒精之选 (bartender 都会好细心咁介绍,所以就算系唔饮得嘅朋友仔都唔洗惊会拣错),但甜味够浓相对系 hide 得到~ (本人大爱龙眼红枣水,只能讲呢杯系好啱我口味哦~🤭)佢哋仲有用上八珍甜醋,利是糖,醉鸡等材料 inspired 嘅 cocktail ,玩味十足,有新鲜感有话题性,好值得一试。🇭🇰关于本土化嘅议题其实未必一定要好严肃,通过饮食都能够从中推广到香港独有嘅文化🫰 同热爱这片土地~ <3

Winter blazer

Canton-knees