2024-08-04
屋企人好钟意嚟呢度饮茶食饭。上一次同佢哋嚟,我亦觉得抵食食物质素算中上服务唔错满意嘅。之后我亦极力推荐俾我啲朋友。今晚要去接妈妈机,所以先叫爸爸去攞位。去到嘅时候爸爸话话已经last call𠮶阵时系9:00pm. 网上系写11:00打烊,我就当你10点打烊九点就嗌last call?我去到嘅时候系9:07pm问一个较为上年纪嘅唔知部长定经理想叫多一只文昌鸡,佢就话厨房收咗!斩只鸡啫!?想叫支啤酒佢掉头就走。后尾叫一个年纪轻返啲嘅可唔可以帮我问吓厨房斩只鸡俾我得唔得?佢真系帮我问问完落咗单俾我,我都系做饮食而家生意咁难做人人都嗌北上,但系呢位唔知经理定部长就唔志在做,可能佢哋唔使追数啩?换着俾我做多100就系100!我哋成日讲嘅customer experience, 香港几时可以做得返?我自己嘅舖头宗旨写11点收你10:59行入嚟我都要做你𠮶张单!This is what we called “go that extra step!”我哋食到9:36pm, 又有一个唔知经理定部长走过嚟:你哋啲嘢上齐晒就出去俾钱先,我哋要埋数!我仲食紧饭,你要预先埋数嘅你攞张单过嚟帮我埋单唔系要我食食
我哋食到9:36pm, 又有一个唔知经理定部长走过嚟:你哋啲嘢上齐晒就出去俾钱先,我哋要埋数!我仲食紧饭,你要预先埋数嘅你攞张单过嚟帮我埋单唔系要我食食吓饭行出去个柜台度埋单!食到个胃顶住我哋卒之9:50离开,因为又有另外一个走过嚟,你哋要食快啲啦,跟住佢哋开始熄灯赶客!去到停车场攞埋架车去做优惠,佢哋话过咗钟冇优惠!𠮶阵时10:01优惠做到10点!
本来有间相熟嘅酒楼,知道我妈妈今晚返嚟话要请我妈妈食饭,讲到明几夜都可以嚟!咁你话而家食饭系咪一系北上一系要去相熟嘅酒楼?大家都系做饮食!可唔可以争气啲呢?
我哋做饮食最忌食物做得几好都好,楼面招呼唔得就一定死得!你自己赶客!因为冇人愿意俾钱嚟受气!