🤩早排听闻大角咀开左新野,系香港第一次见嘅白布乌冬,终于有时间黎试下啦🤣 (睇文末提示:前排开左独立白布乌冬专门店,分开2间经营)😔不过近排疫情严重,大家都系mark定迟下食啦😣店内大概有十个座位,不过由于系食乌冬每轮速度都好快,排队时间都唔会太耐,bar台位置可以直接见到师傅点整乌冬,都几唔错架😁😁白布乌冬有冷汁系、热汤系同热汤沾面系可以选择,今次我地就拣左冷汁天妇罗白布乌冬同鸡肉热汤白布乌冬🤤首先黎嘅系鸡肉热汤白布乌冬,汤底系好浓郁嘅鲣鱼汤,一黎到鲣鱼味已经好出,鸡肉系烧制过外皮有少少脆身,鸡肉都够鲜嫩🤤。而乌冬都好足料,白布一片都有手掌大小有足足十片,不过喺汤入面由于成片太大,真系有少少难夹,真喺少d筷子功都唔得😂 (一个唔觉意某人弹到成身都喺汤汁😂😂🙊)面身好滑,不过同一般乌冬相比,因为形状嘅关系会无咁弹牙,不过口感都几特别值得一试😋😋相比起热汤,泠汁白布乌冬更有惊喜,因为面身系冻嘅关系,口感更加弹牙,加埋泠面汁就算无配料都好好食🤩👍🏻👍🏻而天妇罗都相当唔错,炸皮够哂薄,有齐炸南瓜、茄子、海老、菇、蕃薯,当中海老非常新鲜,一咬爆哂汁出黎,真心推荐👍🏻👍🏻❗️P.S: 原来「白布乌
😔不过近排疫情严重,大家都系mark定迟下食啦😣

鸡肉热汤白布乌冬
鸡肉热汤白布乌冬

天妇罗

❗️P.S: 原来「白布乌冬」喺「金所」大角咀店已告一段落,另外喺深水埗开左「白布乌冬」专门店,想食嘅朋友就要移师去果到啦,而本身嘅金所就用全新餐牌研究「海フライ」登场,主打生蚝、吉列蚝、炸物,等迟D我地再去食金所2.0先!

2020-06-13