充满台湾文青风格装修 CP值超高台湾菜 尚青商号推荐:🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)                    味道:🍉🍉🍉🍉🍉  (5/5)           价钱:🍉🍉🍉🍉 (4/5)                         打卡:🍉🍉🍉🍉  (4/5)                      位置:🍉🍉🍉 (3/5)                               回访:🍉🍉🍉🍉🍉  (5/5)           埔里花雕牛肉面 $74 🍉🍉🍉🍉🍉汤底系好香花雕味,我觉得恰到好处,绝对唔会觉得无酒味,浓得嚟又唔会有苦味,超正!! 手工宽面嘅软硬度好岩我心水,偏硬但系唔会咬几下先断,又唔会界乎熟同未熟中间,而且宽面更加挂汤,每啖都会食到成口花雕味😂😂牛肉系超嫩滑,啲牙一掂到嚿牛肉已经会撕得开,但系又唔未去到筷子一夹就烂哂,牛肉本身腌咗,好入味,连埋汤一齐放入口系超级夹😆😆整体嚟讲成个面都系超满意,仲要呢个价钱喺湾仔食到呢个份量嘅面,真系超值,极满意😍唯一有少少美中不足就系小菜嘅油条同面入面嘅菜好硬,咬咗两啖就放弃咗🙈基隆甜不辣 $54 🍉🍉🍉🍉🍉本身
[香港/湾仔] 充满台湾文青风格装修 CP值超高台湾菜 尚青商号

推荐:🍉🍉🍉🍉🍉 (5/5)
味道:🍉🍉🍉🍉🍉  (5/5)
价钱:🍉🍉🍉🍉 (4/5)
打卡:🍉🍉🍉🍉  (4/5)
位置:🍉🍉🍉 (3/5)
回访:🍉🍉🍉🍉🍉  (5/5)

埔里花雕牛肉面 $74 🍉🍉🍉🍉🍉

基隆甜不辣

基隆甜不辣 $54 🍉🍉🍉🍉🍉

本身想叫拼盘,可惜卖哂,所以就转叫甜不辣,上菜嘅时候系热辣辣,系即刻放落口食嘅话即晚会生飞滋嘅程度😂 除咗甜不辣,仲有炸蒜,食落完全无heavy嘅感觉,好香,超烟韧,加埋面头有适量椒盐,超惹味,54蚊嚟讲份量算正常,一条接一条咁食,可能系喺香港食过最好食嘅甜不辣😋😋

虽然已经好够味 不过如果有少少豆瓣酱点吓就仲正😆😆

冻复刻奶茶

冻复刻奶茶 (少甜, 少冰) $24 🍉🍉🍉🍉

叫嘅时候有讲明无得走甜,不过饮落都唔算甜,好香茉香味,奶同茶比例好好,奶香得嚟又有茶味👍虽然望落唔算大杯但系饮极都未饮完

后记
💟 食咗啖朋友嘅酒香椒麻牛肉丝拌面,酒香唔太重 (因为我自己个碗实在太香)唔辣但超麻,个咀系好似无咗感觉咁😂
💟 用餐时间限时一小时
💟 用餐高峰期有机会要排好耐队,最好避开先嚟 (我哋6点嚟到,唔洗等就可以入座)
💟 店内有少量台湾食品可供购买,如杜汶泽出品嘅麻辣鸭血

📍 尚青商号
地址:湾仔兰杜街4号文熙大厦地铺