长沙湾新开韩国餐厅 食物质素还好但选择不多 新沙洞澡堂  推荐: 🍉🍉🍉 (3/5)             味道: 🍉🍉🍉🍉(4/5)  价钱: 🍉🍉 (2/5)                   打卡: 🍉🍉🍉 (3/5)  位置: 🍉🍉🍉 (3/5)             回访: 🍉🍉 (2/5)  晚市4人套餐 $888麻药鸡蛋 (单价$58) 🍉🍉🍉最近好流行嘅麻药鸡蛋,其实好易整,就咁豉油+蒜葱糖辣椒+鸡蛋就搞掂,最高难度应该系整只流心蛋,今次食嘅蛋都有流心效果,不过有少少偏熟,只蛋好入味,同埋都几辣,不过如果系单叫俾$58食2只蛋就唔抵食全份炸鸡 (单价$168) 🍉🍉🍉🍉我哋选择咗韩式甜辣+蒜蓉酱油味😋炸得好香脆而且唔油腻,炸皮非常薄,鸡肉都仲系好嫩滑,好好食! 每件都好大嚿,好正! 甜辣味调味适中,唔太辣之余好惹味,不过蒜蓉酱油味好咸,蒜蓉味都唔重 如果有「无骨」选择就更好啦~新沙洞招牌炸物拼盘大份 (单价 $168) 🍉🍉🍉🍉拉盘包括有炸芝士条、炸蕃薯、炸饺子、炸紫菜粉丝卷&烤年糕香肠串完全系新鲜炸起就上枱,超新鲜! 亦都食得出唔系用万年油嚟炸,炸芝士条超容易
[香港/长沙湾] 长沙湾新开韩国餐厅 食物质素还好但选择不多 新沙洞澡堂
推荐: 🍉🍉🍉 (3/5)
味道: 🍉🍉🍉🍉(4/5)
价钱: 🍉🍉 (2/5)
 打卡: 🍉🍉🍉 (3/5)
位置: 🍉🍉🍉 (3/5)
回访: 🍉🍉 (2/5)

晚市4人套餐 $888

麻药鸡蛋 (单价$58) 🍉🍉🍉
麻药鸡蛋

全份炸鸡 (单价$168) 🍉🍉🍉🍉
韩式甜辣炸鸡
蒜蓉酱油炸鸡
如果有「无骨」选择就更好啦~

新沙洞招牌炸物拼盘大份 (单价 $168) 🍉🍉🍉🍉
新沙洞招牌炸物拼盘大份
完全系新鲜炸起就上枱,超新鲜! 亦都食得出唔系用万年油嚟炸,炸芝士条超容易做到牵丝效果,拉极都唔断!🤣炸蕃薯好软熟,炸衣好薄,完全唔会感觉食炸衣>蕃薯,而且炸到个芯熟得嚟唔会太过火喉👍🏻炸饺子同炸紫菜粉丝卷都系外脆内软,简直系碳水化合物炸弹😂烤年糕香肠串炸得好香脆,甜辣酱汁亦都好惹味,觉得可以再炸耐多少少,令年糕外层更脆,仲正🤤

韩式牛肉拌饭 (单价$98) 🍉🍉🍉🍉
韩式牛肉拌饭
肉量同饭量都几多,4个人都够食有余,不过泡菜可以多少少
食净啲饭嘅话拎麻药肿蛋啲汁捞饭都好正!

韩式部队锅 (牛/猪, 单价$268) 🍉🍉
韩式部队锅
系香港嘅大部份韩国餐厅食部队锅真系好揾笨嘅一个选择,一个辛辣面、几块午餐肉、茄汁豆、几块鱼糕 、少少蔬菜同肉类,成本几十蚊,自己系屋企都可以好简单咁整到嚟食,但系出去食要200蚊😶点解韩国嘅舖头可以单靠卖部队锅揾食呢,一嚟租金无咁贵,二嚟就系好多舖头都会有自己调制嘅辣酱,但系喺香港食过嘅大部份都好似食紧一个$200嘅十𩠌辛辣面,真系不了😪不过今次因为呢个餐本身有,所以都要照食🙈味道方面,讲真,成包辛辣面味精粉咁队落去,咪就系食紧辛辣面嘅味,可以难食得去边😂材料方面都算多料,而且午餐肉都几厚切,茄汁豆份量都几多,芝士又有3块,不过竟然无鱼糕🤦🏻‍♀️

韩式牛角酥窝夫2份
宇治抹茶红豆 (单价$58) 🍉🍉🍉🍉
宇治抹茶红豆牛角酥窝夫
waffle好软熟,入面有好似mochi咁烟韧,抹茶cream微香不甜,食落都几轻盈,如果再浓味更好,红豆颗粒感重,但略嫌唔够「蓉」,如果将红豆再压烂多少少会更好

Tiramisu (单价$58) 🍉🍉🍉🍉
Tiramisu牛角酥窝夫
芝士cream同抹茶cream一样都系好light,同咖啡粉&中间嘅手指饼几夹,无乜酒味,比较老少咸宜,夹埋个waffle一齐食都唔错

饮品4杯
嘢饮比较细杯,叫咗少甜后感觉上甜度适中,都系水果味糖浆+梳打水嘅味道

后记
💟 张枱好细,唔系好够位摆哂所有嘢食,同埋枱面无「骨桶」,食完炸鸡啲骨唔知放边,有少少唔方便
💟 可能因为啱啱开张,晚市嘅menu得2页,食物嘅选择好少,而且单价都几贵,cp值唔高,呢个定价开喺铜锣湾等嘅旺区可能会比较适合,唔算太特别,短期内应该都唔会再专登去
💟 上网睇人影出嚟啲相睇落好靓,但真实有少少落差,同埋因为好多人,其实有啲难打卡
💟 店员好好人,会keep住留意客人有无咩需要同斟水,用QR code落单个阵因为个system唔系好完善所以遍到啲问题,店员都好好态度咁帮我哋处理👍🏻

📍 新沙洞澡堂
地址:长沙湾福荣街506-510号荣发阁地下A1号舖