餐厅: 榮華南洋冰室
资讯:

2021-07-03 2682 浏览
星期六,同男友拍下拖,去左中上环一带行下旧区,影下相。经过以前试过既荣华南洋冰室,谂起上次嘅遗憾,因为卖晒,所以吃不到著名的海南鸡饭!今次问了侍应还有海南鸡饭,二话不说冲入去食!!!门面依旧是突出的湖水绿色,十分抢眼两个人叫了海南鸡饭和喇沙汤面海南鸡髀饭$68套餐奉送热饮,冻饮加$4有得选择鸡髀或鸡翼饭我选择了鸡髀饭,原来鸡髀系去了骨,鸡髀份量多,只脾大大只,去左骨更加正,咬落去啖啖肉,鸡肉好嫩滑,鸡皮唔会油淋淋免费配油饭,油饭香而不觉油冬阴功汤扎肉金边粉配香茅猪扒$68可能我比较食得辣,所以我觉得冬阴功汤味道可以再浓郁啲。扎肉金边粉好足料,除左有扎肉,仲有好多豆卜同菜!欣赏餐厅有将香茅猪扒另上,咁就唔怕汤底整淋左煎脆既猪扒猪扒大大块,香茅味啱啱好,猪扒够淋,个边煎到脆边的!成个食完连男朋友都话呢度份量足!蜂蜜百香果茶 跟餐$8无意见到,又唔系贵,所以叫左黎试下钟意佢茶味够浓,有蜂蜜所以唔怕饮落去会苦,有百香果粒,饮完觉得成个喉咙都好舒服!放假时候,我都钟意去中上环一啲细舖光顾,一来支持小店,二来可以慢活下,欣赏旧居的特色,减慢自己的步伐,享受一下生活!呢一间装修有种怀旧的风格,可以
今次问了侍应还有海南鸡饭,二话不说冲入去食!!!

门面依旧是突出的湖水绿色,十分抢眼

两个人叫了海南鸡饭和喇沙汤面

海南鸡髀饭$68
套餐奉送热饮,冻饮加$4

有得选择鸡髀或鸡翼饭
我选择了鸡髀饭,原来鸡髀系去了骨,
免费配油饭,油饭香而不觉油

冬阴功汤扎肉金边粉配香茅猪扒$68

欣赏餐厅有将香茅猪扒另上,咁就唔怕汤底整淋左煎脆既猪扒
猪扒大大块,香茅味啱啱好,猪扒够淋,个边煎到脆边的!
成个食完连男朋友都话呢度份量足!

蜂蜜百香果茶 跟餐$8
无意见到,又唔系贵,所以叫左黎试下

放假时候,我都钟意去中上环一啲细舖光顾,一来支持小店,二来可以慢活下,欣赏旧居的特色,减慢自己的步伐,享受一下生活!呢一间装修有种怀旧的风格,可以一边欣赏,一边品尝美食!
  • 海南鸡饭