2020-11-16
近日凉凉哋就会不自然想打边炉,但又想食个醒胃嘅火锅,有人推介咗老锅台式火锅店!我就立即行动,食食食😋到咗老锅店后二话不说就叫咗个老饕酸菜白肉锅,再叫埋台湾蒜香肠、嘉美农场鸡肉、梅菜猪肉丸(半份)、鱼皮饺(半份)、冬瓜茶同埋一支冷泡白桃乌龙茶🤩先嚟咗个酸菜白肉锅,估唔到火锅入面劲多蔬菜,有粟米🌽、鲜冬菇、蕃茄、酸菜同埋我最想食嘅白肉,真系好有惊喜!只因为上年喺台湾食𠮶种只有酸菜同白肉,真系估佢唔到用料十足!先饮一啖汤,饮落好特别,对比其他酸菜白肉锅多咗份鲜味,可能加咗啲蕃茄同粟米,好香浓加开胃!加上有鲜蕃茄,充满着大量茄红素,茄红素具有抗氧化,醒胃加美肌,劲🤩再夹一块白肉食吓先,哗!劲香酒味,白肉爽口又唔油腻,正正正😍夹夹吓先发现原来锅入面有好多晶莹剔透嘅宽粉条,咬落好滑,而且同啲汤好夹呀!鱼皮饺皮薄饀靓!梅菜猪肉丸真系好似食紧梅菜猪肉饼,但系变丸状,坚特别呀🤩嘉美农场鸡肉每件都大大块,滚熟后,仍然爽口鲜嫩,鲜味无穷!嘉美鸡真系无得输!台湾蒜香肠无平时喺台湾食𠮶啲咁油腻同肥,蒜味够之余,口感十足,咬落又唔会咇啲油,Yummy😚冬瓜茶加冰饮落唔会太甜,解渴一流👍🏻冷泡白桃乌龙茶饮落无乜桃味
鱼皮饺皮薄饀靓!
梅菜猪肉丸真系好似食紧梅菜猪肉饼,但系变丸状,坚特别呀🤩
冬瓜茶加冰饮落唔会太甜,解渴一流👍🏻
冷泡白桃乌龙茶饮落无乜桃味,对比冬瓜茶嚟讲,较为失色!
总括嚟讲,睇落好似唔算多嘢食,但食落好饱,好满足,如果我个胃可以嘅话,我想再叫多碟酒香白肉食呀!真系不可不吃😋😋😋😋
下次我会食埋个美人锅,滋润美肌吓😉