2020-01-12
星期六同朋友睇完戏,又行左去厚福街揾野食。其实条街都几多唔同既野食选择,有鱼生饭,米线,西餐,泰国野,茶餐厅等等。因为颇长一段时间都无食泰国野啦,所以就去左船皇食泰式粉面。佢选择都几多下,有唔同配搭既粉面,串烧,小食同泰式饮品。因为见佢而家有个升级和牛既优惠,所以我地叫左一个船皇汤面升级和牛,同埋一啲小食share。船皇汤面我地拣左河粉同升级净和牛。河粉大大块,唔系平时食开一条条好整齐个啲,厚身又软滑,不过有少少难夹起身。汤底好浓,平时我食泰式汤面都钟意自己再落醋或者其他调味料,但呢个本身就好够味,正!和牛方面相对失色左少少,虽然佢本身都好软滑,唔会起渣,但因为汤底浓味既关系,其实唔系太食到佢牛肉既香味。串烧牛舌烧得刚刚好,而且又系厚切,口感十分好,又香口,又弹牙。泰妹鸡翼炸得好香脆,鸡肉都仲系几嫩滑。切开左单骨一条咁样,比较容易进食。秘酱通菜系后加既,因为落单之后突然见到佢墙面有呢个菜,就马上加左~我本身已经好钟意食通菜,佢既酱好似有啲蒜蓉,柑橘类既果汁之类,仲有啲鱼露,十分开胃又惹味!饮品方面,我地叫左一个冻泰式奶茶,同埋冻柚子柠檬梳打。呢间餐厅比较特别,系用碗上,而且冻奶茶系唔会
饮品方面,我地叫左一个冻泰式奶茶,同埋冻柚子柠檬梳打。呢间餐厅比较特别,系用碗上,而且冻奶茶系唔会有冰。奶茶几好饮,唔会话真系太甜,不过茶味可以再重少少。柚子柠檬梳打都唔错,因为柚子落左好多,所以都够味。不过相对黎讲就唔算太特别,要饮泰式饮品既话都系建议叫番泰式奶茶~~~