2022-10-04
第一次试 The way coffee,cafe 喺巷仔入面,唔会好难揾,铺头虽然唔大,但感觉舒服,有种宁静感,装修行工业风。假期下午茶时间,唔需要等位,店员好有礼貌,服务好好。两个人点了 桂花乌龙鸳鸯牛角包窝夫($88)、韩式慢煮手撕鸭脾竹炭汉堡($85)、热焙茶鲜奶($40)、冻焙茶鲜奶($45)桂花乌龙鸳鸯牛角包窝夫($88)牛角酥窝夫 配有一球云喱拿雪糕、一小杯桂花乌龙鸳鸯,窝夫上面有一层厚实嘅 cream 同饼干,桂花同饼碎拌碟,卖相清新。店员有细心建议唔好一次过倒晒桂花乌龙鸳鸯落窝夫,因为会令窝夫好快淋晒,每次食倒少少,会比较好。窝夫上嘅 cream 令人好惊喜,质地幼滑,加上好香浓嘅桂花味,每一口都充满清香嘅桂花味,但又唔会过份甜,钟意桂花或者花香嘅朋友一定钟意呢个窝夫~ (本身超钟意桂花🙈)桂花乌龙鸳鸯嘅乌龙茶味唔太出,反而鸳鸯入面嘅咖啡味超级浓,咖啡味慢慢渗出桂花香味。当桂花 cream,加上酥脆窝夫同桂花乌龙鸳鸯,一甜一浓嘅味道,好平衡,令个窝夫提升咗层次感,真心好食。❤️😋😋韩式慢煮手撕鸭脾竹炭汉堡($85):汉堡配有煎蛋、泡菜、鸭肉,拌菜有薯条同沙律菜。🍔🦆🍳汉堡
桂花乌龙鸳鸯牛角包窝夫($88)
韩式慢煮手撕鸭脾竹炭汉堡($85):
汉堡配有煎蛋、泡菜、鸭肉,拌菜有薯条同沙律菜。
🍔🦆🍳汉堡配有煎蛋,蛋汁加上泡菜鸭肉,口感丰富,鸭肉嫩滑,令人好开胃。薯条热辣辣,好香脆,沙律菜好新鲜🥗🥬,食完汉堡,再食清新沙律菜,可以平衡番泡菜嘅浓味。
热焙茶鲜奶($40)
拉花整得好靓~ ❤️ 份量都好大杯,焙茶味唔算好香浓,但甜度适中,系刚刚好嘅感觉。
cafe 环境舒服,店员有礼,食物有质素,同朋友喺度食下午茶,倾下计,有一个愉快又食得满足嘅时光。食完会想再黎~😄😊