2018-07-19
今日同朋友去红馆睇子华,决定系红磡附近揾食!😉系火车站经天桥落到去见到很多食舖。经过呢间叫《渔乐锅》,好香吸引左我地!原来系食鸡煲打边炉!😁大家又饿又想食餐劲既,所以就决定系呢间餐度填肚喇!😋😋佢有好多唔同款既鸡煲味:又有芝士/海鲜酱/原只鲍鱼酱。但我地最后都系叫左佢既招牌渔乐酱鸡煲半只(小辣)🐔!两个人食半只都系$138都算平。唔洗好耐个鸡煲就黎喇!!好大阵好香既鸡煲味!😋小辣够哂惹味!个鸡煲味道都好香浓,令到d鸡好入味,唔会好咸!辣得又几好味。半只鸡份量都好够,食落d鸡唔会老,几嫩。好快就俾我地KO哂喇!😋好味!然后就加汤开始打边炉喇!😊我地叫左薯粉加落个汤度,滚到佢索哂个汤既精华!食落真系好正好浓味!而家呢度既薯粉系幼身的,所以容昜夹起!口感更好,很有弹性!😋见啲薯粉咁好味!我地决定再叫稻庭乌冬!!😍😍真系愈邪恶愈好味呀!👍👍再叫左:特级牛肉粒🐂都几大碟好多粒!大大粒既一口牛肉粒,一啖放入口,口感十足。有少少脂肪位,食落都好有牛味。唔洗滚好耐就食得!但汤够哂浓味,唔需要沾酱油都够哂味!手打墨鱼丸,同平时食开既有分别。呢度系手打既,size细粒d,似鱼旦咁!食落都几弹牙。都唔错!鱼
然后就加汤开始打边炉喇!😊
见啲薯粉咁好味!我地决定再叫稻庭乌冬!!😍😍
真系愈邪恶愈好味呀!👍👍
再叫左:特级牛肉粒🐂都几大碟好多粒!
大大粒既一口牛肉粒,一啖放入口,口感十足。
手打墨鱼丸,同平时食开既有分别。
呢度系手打既,size细粒d,似鱼旦咁!
食落都几弹牙。都唔错!
鱼皮饺份量都几多粒!!
个汤底咁好味,点可以少得炸鱼皮!
呢度d鱼皮比较薄身同大块,浸一浸就食得!😋
而且炸到好脆身!好味!!😋😋
我仲叫左杯冻柚子蜜饮,加左柠檬落去,饮落酸酸甜甜,好清凉!😆