2017-11-18
好难得新界区终于有日本浜烧店,唔使专登出尖沙咀或铜锣湾食。开得咁近我住个头,而且早前系网上平台见到佢地既报导,望落几高级同企理,咁啱有朋友生日,就即刻订左位食呢间!烧海产类我认为呢间浜烧最特别既地方就系有店员一直会企你隔离,帮你烧野食同切好所有食物。完全唔使怕自己唔识烧,会烧唔熟或烧㶶之外,亦唔使担心食物几时可以食得,呢项服务完全系贴心。黄金蟹膏甲罗烧($88); 海胆蟹膏甲罗烧($88)我同我朋友都超级喜爱食甲罗烧,所以就一人食一款。呢度既甲罗烧非常重料,大大的蟹盖装著不少份量的蟹膏,另有脆口鲜甜的蟹籽同有海水咸香的蟹肉。拌上鹌鹑蛋黄,甲罗烧变得格外甘香幼滑。两者甲罗烧的分别在于:黄金那款较香浓,因为拌有浓郁的味噌; 而海胆那款则较清甜,相对容易吃到蟹膏原来的味道。重口味的我,偏好黄金甲罗烧多一点点。吃完这甲罗烧,都已经满足了大半,果然是这里的镇店之宝!烧鲍鱼($68)鲍鱼十分新鲜,烧的时候还在动。鲍鱼不太厚,所以食落够腍。不过就唔系太够味,要自己点海鲜酱油就调返鲜味喇。牛油烧帆立贝 ($58)帆立贝肉质爽、大粒厚实、鲜甜。用牛油烧更香滑,一啲都唔韧!刺身类生蚝 ($68/只)生蚝有
烧海产类
黄金蟹膏甲罗烧($88); 海胆蟹膏甲罗烧($88)
烧鲍鱼($68)
牛油烧帆立贝 ($58)
帆立贝肉质爽、大粒厚实、鲜甜。用牛油烧更香滑,一啲都唔韧!
刺身类
生蚝 ($68/只)
生蚝有手掌咁大,属淡海水味,肉不是太厚太creamy,但亦够冰冻可口。
六点盛合 ($268)
除了生蚝,还点了有6款刺身的组合,每款刺身有两片: 三文鱼腩、牡丹虾、带子、池鱼、油甘鱼同鱿鱼海胆。身为海胆爱好者,我对鱿鱼海胆最满意,鱿鱼烟韧有嚼劲,能够突出香滑浓郁既海胆,令其甘甜味道升华。油甘鱼亦令我印象深刻,鱼肉嫩滑鲜甜而带有丰富油脂,一咬落去油香充斥住整个口腔,非常满足!
寿司类
牛油果软壳蟹卷 ($68)
这个卷物是必点的,卷物大大件,每件都包有脆口又有肉的软壳蟹,上层的牛油果够熟,非常软滑甘香,点沙律酱吃很配。
福丸盛合 ($188)
呢个盛合由7款寿司组成,包括吞拿鱼、三文鱼腩、火灸馒鱼、火灸左口鱼裙边、帆立贝、油甘鱼和鲷鱼。值得一赞既系寿司饭全部都用上赤醋制成,微酸而香醇,可以令寿司整体味道更有层次,亦可以带出食物鲜味。最喜欢吞拿鱼,虽然用上赤身而非拖罗部位,但依然肉质嫩滑而肥美,入口鲜味浓郁,另外左口鱼裙边经过火灸后味道较香口,小片青柠衬托下仍然保留到鱼鲜味,层次丰富。
熟食类
芝士奄列炒面 ($88)
最后仲点左呢个炒面食,老实讲,呢个奄列炒面比起刺身更惊喜!奄列煎得薄身而且金黄色,包住芝士食,好香口。炒面既调味超好吃,用左日式甜酱油炒,幼面一啲都唔立口,够干身,加上里面有丰富的配料 (蔬菜丝同豚肉),的确令我留下深刻印象。
饮品类
左: 西柚汽酒 ($38) 右: 柠檬可乐highball ($40)
西柚汽酒一般般,疑似沟左梳打水既有味饮料; 柠檬可乐highball系沟左whisky,味道都系偏甜,系有苦味的柠乐。饮品类平平,都系叫返正式酒精饮品会较好。
呢餐贵就系贵左啲,但可以系荃湾区食到如此足料香浓的甲罗烧、新鲜的水产同好味的日式炒面,也是值得的。