2008-05-19
五月十七日(六)食完友记平靓正车仔面后行左去钻石山度睇电话,本来想试下尼度泰昌既沙翁,但系去到又系卖晒...唔通真系好食D? 上次去观塘见到大把净㖞? 行行下经过山崎面包,发觉里面面款式好多都几新奇,另发现左原来除左面饱廊外山崎都有尼只高身多饀蛋挞,见卖相都ok于是买左个黎试试~高身蛋挞($6)有小匙羮在挞旁,食时非常方便,这种蛋挞设计就是要饀比一般蛋挞多,故先试试蛋心,蛋心味道非常香甜,有点像酒楼炖蛋味道,不算太滑,但质感非常够,有足料感觉,不似一般蛋挞蛋心会过淡。喜观甜食的一定会喜欢这个蛋心,一般人可能觉得过甜。挞皮方面为曲奇饼皮,非常一般,不松脆,只是蛋心的陪衬品~总括黎讲$6一个蛋挞唔算平(泰昌都只系$4.5),但蛋心味道真系非常好,虽然贵小小但都食得几满足,算唔错~
高身蛋挞($6)