2013-06-12
1月28日, 早两日先食完一个唔系几满意嘅米线, 所以今日又再嚟谭仔食个呀菲觉得比较有保证嘅米线~ 晚市走到嚟, 都要等一阵先有位.::: 牛肉酸辣米线 ::: $27本身食开米线一定食酸辣嘅呀比, 其实对谭仔嘅酸辣米线冇乜好感, 因为佢嘅汤底并唔似有香料味, 只系似清汤底加咗d酸辣汁咁… 但系撇开个汤底系要求酸辣嘅话, 汤底本身都几清甜~ 其他野例如牛肉、韮菜、米线咁都算唔差, 牛肉都几淋亦有肉味, 份量都几多~::: 猪润清汤米线(少米线) ::: $25平时食开墨丸嘅呀菲今晚就改食猪润~ 估唔到都唔错㖞! 猪润份量好多, 食落有内脏𠮶种鲜味, 见到汤面都浮住d渌猪润嘅物体, 猪润鲜味直头同深水埗驰名猪润面有得挥! 因为成日食谭仔都觉得份量太多食到好饱, 所以今次叫咗少米线, 唔浪费之余又可以减两蚊! 米线少咗份量啱啱好~ 加埋慷慨嘅芽菜韭菜腐竹等配料, 好满足!::: 香草鸡翼 ::: $28虽然谭仔出名嘅系土匪鸡翼, 但我地今次就叫咗感觉好似无咁重口味嘅香草鸡翼~ 鸡翼上枱, 个样焦焦黑黑咁其实都好土匪下, 系无咗d黑芝麻. 香草口味其实即系用上新疆孜然粉, 够晒浓香惹味! 咬
::: 牛肉酸辣米线 ::: $27
本身食开米线一定食酸辣嘅呀比, 其实对谭仔嘅酸辣米线冇乜好感, 因为佢嘅汤底并唔似有香料味, 只系似清汤底加咗d酸辣汁咁… 但系撇开个汤底系要求酸辣嘅话, 汤底本身都几清甜~ 其他野例如牛肉、韮菜、米线咁都算唔差, 牛肉都几淋亦有肉味, 份量都几多~ ::: 猪润清汤米线(少米线) ::: $25
平时食开墨丸嘅呀菲今晚就改食猪润~ 估唔到都唔错㖞! 猪润份量好多, 食落有内脏𠮶种鲜味, 见到汤面都浮住d渌猪润嘅物体, 猪润鲜味直头同深水埗驰名猪润面有得挥! 因为成日食谭仔都觉得份量太多食到好饱, 所以今次叫咗少米线, 唔浪费之余又可以减两蚊! 米线少咗份量啱啱好~ 加埋慷慨嘅芽菜韭菜腐竹等配料, 好满足! ::: 香草鸡翼 ::: $28
虽然谭仔出名嘅系土匪鸡翼, 但我地今次就叫咗感觉好似无咁重口味嘅香草鸡翼~ 鸡翼上枱, 个样焦焦黑黑咁其实都好土匪下, 系无咗d黑芝麻. 香草口味其实即系用上新疆孜然粉, 够晒浓香惹味! 咬开鸡翼内里肉质亦出奇地juicy~ ::: 冻奶茶 ::: $7
饮过好多次谭仔嘅冻奶茶, 茶味奶味比例平均~ 比唔少茶餐厅都调得好! 食过咁多米线, 要唔失手嘅话都系谭仔令人最有信心. 唔怪之得成日都咁多人食啦!