2024-06-10 74 浏览
旺中近年开左好多小食店,有时候系旺角行完街都会去旺中扫街,今日试咗一间新开嘅泰国小店坚泰。坚泰以外卖为主,店内有两个立食企位,出面都有一个公共立食区域。- 烤猪颈肉一份猪颈肉有十大片,猪颈肉脂肪均匀,肉质爽脆弹牙,旁边嘅酱汁酸酸辣辣,可以减低油腻感。- 炒金边粉配料可以拣虾、猪颈肉或鸡肉,虾好弹牙,金边粉口感烟烟韧韧,而且炒得好有镬气,辣到适中,再加上大量花生碎、豆干同芽菜,无论口感同味道都非常丰富,👍🏻- 泰式奶茶香蕉煎饼煎饼外皮非常酥脆,煎饼上面涂上一层厚厚既泰式奶茶酱,入面嘅香蕉非常香甜,越甜越好味😋另外仲有叫龙眼冰,甜甜地几好饮。以前去泰国一试香蕉煎饼就迷上左,返到香港发现好少卖香蕉煎饼既泰国餐厅😭,几翻追寻终于揾到坚泰,而且仲有十款味道咁多!其他菜式例如炒金边粉同烤猪颈肉都好抵食👍🏻。我至少会去九次坚泰,咁先可以试晒所有味道😎

烤猪颈肉

- 烤猪颈肉

炒金边粉

- 炒金边粉

泰式奶茶香蕉煎饼

- 泰式奶茶香蕉煎饼

另外仲有叫龙眼冰,甜甜地几好饮。

2024-05-19
烤猪颈肉