2020-07-08
每次食鸡煲都钟意试下唔同店,今次就来左呢间伦哥鸡煲私房菜!侍应叫我地关盖煲大约7-8分钟之后,一定要炒下d鸡,如果唔系就痴底。我地一打开个盖就感受到呢间嘅鸡煲同其他店嘅唔同,呢度嘅鸡煲里面嘅调味香料系十分浓郁,以至于系煲滚烟冒起嘅时候,个种味系会令到你打乞嗤嘅程度(特别系如果你个鼻比较敏感),越辣就越劲,我食其他嘅鸡煲系未试过咁,可想而知呢鸡煲个味道系几咁惹味,非常香辣可口,而且份量都好多,两个人净系食完个鸡煲都已经饱饱地!食完鸡煲就到火锅啦,我地拣左薯仔蕃茄汤底。最正就系呢个海鲜拼盘,有鲍鱼、青口、虾、带子等等,海鲜配以冰块上碟,保持新鲜度,所以D海鲜熟后食落都几爽口,唔会霉霉嘅感觉,我就特别喜欢佢个鲍鱼,食落有种鲜甜嘅味道!呢度嘅肉都系任叫嘅,我地叫左猪同牛,可能我渌得有d耐,牛肉食落比较韧,所以我钟意呢度嘅猪肉多d,口感更为嫩滑!呢度饮品除左汽水之外,仲有乌龙茶等几种茶饮,对于唔饮甜野嘅我来讲就o岩晒喇甜品系冰粉,几特别,冰粉够冻够滑!
食完鸡煲就到火锅啦,我地拣左薯仔蕃茄汤底。
甜品系冰粉,几特别,冰粉够冻够滑!