2020-01-15 81 浏览
#乌蝇馆 (尖沙咀)四川菜,夜晚嘅时候就会系主要食烤鱼。当然如果要食粉面都有。我地主要黎想食烤鱼。烤鱼即叫即整,大概都要等成20分钟。上枱嘅时候,😚鱼已经熟透。可以再煮一阵等佢入味啲。我哋拣咗$288三刀鱼,因为比多宝鱼多肉食啲。鱼比较细条,鱼身大约手板🖐️咁上下大细,但胜在无咩骨。肉质实净带小小甜味,有啲似大眼鸡。招牌香辣味个烤汁个味道调得好惹味,🙂好多蒜茸、芝麻同香葱系面上。整个铁板都充满红油油,辣劲十足。随鱼会附送3个时令配菜,👌🏻今日系萝卜莴笋同木耳。👻全部都系吸汁既菜,好惹味。因为太多红油嘅关系,食食吓都会觉得好油腻,👀呢个时间就最啱加汤,煮埋其他配料。我哋怕唔饱叫咗土豆粉,🤗粉嘅份量都几多,煮完之后会变少少透明,🤭口感好特别,烟烟韧韧但又无薯粉咁韧,🤩带小小软绵绵嘅质感。我几钟意食。另外仲叫咗西洋菜饺拼芫荽饺。本身已经煮好左,🤣佢话如果唔系嘅话个炉就要煮好耐,咁我哋放入去沾返啲辣汁就食得。饮品方便佢有日本生啤。我就拣咗新会小青柑普洱,原来系陈皮。普洱味好淡,比较似饮紧陈皮茶。
#乌蝇馆 (尖沙咀)

四川菜,夜晚嘅时候就会系主要食烤鱼。当然如果要食粉面都有。