2022-12-16 1186 浏览
最近都去多咗中环嘅苏豪区,𠮶度除咗可以享受到食物嘅极致之外,仲可以真正享受到生活。当然亦都会第一时间俾人感觉好矜贵,但其实都有啲餐厅相对就平民啲,但同样可以享受到一样嘅生活,毕竟可以与世隔绝嘅时间令人非常陶醉。😌喺斜路度徘徊,行上行落之后就揾到一间小巷嘅隐世餐厅Brick by Brick。 😋一间专食马来西亚菜嘅餐厅。泰式酸辣无骨凤爪— 🐥无论系有几肚饿或者有几饱都好,酸辣无骨凤爪绝对系够晒开胃嘅前菜,🐥原只无骨凤爪里面所有关节位软骨都保留哂,经过长时间嘅腌制先可以令到每只凤爪都充满着酸辣汁嘅精髓,🐥制作过程全部人手制作无添加🐥秘制马来西亚咖喱喇沙汤面配脆炸梅子一口鸡— 🍜马来西亚另一个正宗嘅主食,当然就系喇沙,至于面就系掺掺,即系油面再加米粉,🍜两款粗幼大小唔相同嘅面放埋一齐先会有一种特别嘅感觉,个精粹绝对系浓郁嘅汤底,咖喱再沟喇沙就有类似沙嗲汤底嘅感觉,辣度适中,浓而不腻,🍛仲有只半熟糖心蛋,真系甜入心。至于脆炸一口鸡就类似台式嘅盐酥鸡一样,🍗新鲜制造脆卜卜热辣辣,加埋梅子粉带嚟咸咸地嘅调味成份,🍗大大降低咗油味,亦都可以浸少少汤,咁就更有层次感🍗另外呢间餐厅最特别嘅当然就系基于

泰式酸辣无骨凤爪

脆炸梅子一口鸡

另外呢间餐厅最特别嘅当然就系基于之前疫情嘅影响,但系仍然无阻顾客帮衬嘅欲望,虽然冇得堂食,但亦都出咗自家品牌嘅肉骨茶同埋咖喱喇沙,非常方便,😳只需要放晒所有材料连包装袋放入热水渌一阵就已经可以得出同样嘅香味滋味,🤤又方便又快捷,啱晒住家都要食好西嘅人。份量亦都足够一人嘅size, 非常有创意又有新意🥰

Brick by Brick (中环)
中环士丹顿街21号地库
2022-12-10