2019-03-06
今日中午同朋去去咗依间麦金食新加坡🇸🇬/马来西亚🇲🇾菜式。.大门好有民族色彩,系一个红色嘅门口,门口边嘅墙挂有餐厅🍴嘅大餐牌,而门口有个大油漆招牌写咗餐厅嘅名。成个门口都好色彩缤纷。舖入面有好多挂墙画同字。有好多手写嘅毛笔字,啲字系形容下餐厅啲菜式名称而啲画系绘画🎨马来西亚同新加坡🇸🇬文化。餐厅🍴嘅餐牌食物种类好多元化。点咗一个娘惹叻沙$58,系油面。点咗一个一字骨$48。一个峇拉煎炸鸡🍗配椰浆饭$55。一杯柠檬薏米水(热)$18,原价系$25。美禄恐龙(冻)$18,原价系$25。首先店员会好热心咁倒左两碗热腾腾嘅肉骨茶比我地喝先。而且叫我地趁热饮。感觉好贴心😘。之后自己就整咗点一字骨嘅蒜蓉丶辣椒🌶️同豉油。.上菜速度系好快。首先讲下两杯野饮先。柠檬🍋薏米水有好浓郁嘅柠檬酸,少许酸酸地,但柠檬汁味好足。而薏米都浸得好淋,份量好多,有薏米本身嘅香同甜。野杯甜的嚟带点柠檬酸,好开胃。而个美禄恐龙呢,可可豆朱古力味好重,可可粉都布满咗在成个杯面上,而且咬落去好脆口,而杯野饮唔会太冻。个一字骨呢,完全无肥肉👍🏻,浸得好入味。而且啖啖肉,点上蒜蓉丶辣椒🌶️同酱油,味道更浓烈。肉骨茶嘅味道好浓药材味。
个一字骨呢,完全无肥肉👍🏻,浸得好入味。而且啖啖肉,点上蒜蓉丶辣椒🌶️同酱油,味道更浓烈。肉骨茶嘅味道好浓药材味。而且饮得多都唔会口干。值得一赞👁👁。
娘惹叻沙配料好多。有鲜虾丶鱼片丶蚬丶豆卜丶半只蛋。叻沙汤底椰奶味好重,而且少辣得嚟带点甜,所以刺激食欲。而只虾好新鲜,唔会霉,虾肉同虾壳分明。油面好Q弹,😋唔容易散碎,鱼片好入椰奶嘅味,同爽脆。但汤低份量比较少,如果汤底再多啲比较好。
最后系峇拉煎炸鸡🍗配椰浆饭。炸鸡有约5-6块。多肉而脆。炸粉比较少。所以都几足料。而薯仔炆得好入味,咖哩味好浓烈。椰浆饭都有椰香,如果再浓郁啲会更加好。而加咗参巴酱同干鱼仔丶花生配饭,参巴酱辣得嚟好开胃,而花生同鱼干仔真系配饭之选。🍴🍴
食物质素同份量都好多,店员上菜同收拾用膳后食物的时间都很快。而且服务态度都有礼,可以再回头。😁😁😁