2017-07-14
早几个星期,睇马家开饭,隔住个电视都已经觉得好食,所以即刻book 台,带埋屋人黎食。店子少少,由两公婆主理,所以service 上相对慢,要放缓大家心急食野嘅情绪。我地好贪心,咩都叫啲: 黑豚六花腩 - 五花腩就听得多,六花腩即系比五花腩多一层。我无深究佢系咪真系多一层啦~ 豚肉同脂肪比例平均,又烧到质感爽脆,配埋黑椒调味,系完美。安格斯牛小排 - 真名应该叫安格斯牛小粒,佢切到细粒,又串埋葱头同蕃茄仔。牛小粒味道唔错,略嫌安格斯牛份量少。岩烧白鳝 - 食串烧,识食紧系食烧白鳝。最基本紧系烧到皮脆啦,呢度连白肉嘅部分都外脆内嫩,加左少少盐同柠檬汁吊味,谂起都流口水。香烧顶鸽 - 其实个人对乳鸽特别有情意结,但系以小店嘅规模,可以处理成酒楼烧味质素,真系不得不赞!鸡皮虾滑卷 - 呢款串烧系吸引我地黎嘅原因。少少脆嘅鸡皮,包住虾滑。虾滑嘅鲜味,仲有似牛肉球嘅口感,因为佢加左马蒂。好新鲜嘅配搭,果然无令我地失望。烧鸡软骨 - 平常喺串烧店食鸡软骨都系为叫而叫,但系呢度嘅烧鸡软骨你绝对唔可以 miss。因为呢度嘅鸡软骨系半肉半骨,烧得香口嘅软骨,加埋少少腌过嘅鸡肉,完全同坊间椒盐烧系无得挥!
我地好贪心,咩都叫啲:
烟肉荔枝卷 - 呢个烟肉荔枝卷就麻麻地,因为烟肉烧得唔够,感觉烧热咗就上碟,如果烧到脆边就好。
芝士翠玉瓜 - 芝士够香,翠玉瓜爽得黎又唔干,呢啲都系烧翠肉瓜嘅基本要求呀。呢啲紧系做得晒啦。
牛骨髓多士 - 首次食牛骨髓,有少少似稀释嘅鹅肝,夹埋多士,对我黎讲系好新鲜嘅口味,但未到于好好食。
厚烧牛舌 - 牛舌虽然系厚切,但系入面都有牛味,咬落去爽口,加埋调味都唔错。
烧鸡肾 - 平常烧鸡肾都系得爽脆口感,但无乜味,呢度落咗少少酱烧吊吊味黎烧,都几好食。
泰式腊肠 - 呢个腊肠系配埋蒜片一齐上架。 就咁食啲腊肠就同平时食嘅腊肠无乜分别,但系强烈建议一定要试下夹埋蒜片一齐食。蒜片系出奇地带出少少甜味,令到成件事好惊喜!
黑豚露荀卷 - 用薄薄嘅黑豚肉,细心地包住长长嘅露荀。呢种卷法一黎可以避免太多条露荀卷埋一齐而难咬,二黎可以豚肉同露荀嘅比例会平均啲,无咁寡。
13款食物串烧,4个人埋单都系每人$200 多少少,真系抵食兼好食!写咁长嘅食评都要坚持写,因为我系真心想推荐比大家!