2021-04-15
今晚收工之后专登入咗沙田揾个朋友食饭,佢收七点我过到去就岩岩好😀佢话呢度有间黎自马拉既海外首间分店正宗越南菜想试,我当然有兴趣啦!😆朋友叫咗生牛肉汤河同咸柠七,我叫左猪扒捞檬扣底同热菊花姜蜜,另外加左碟清汤蛙蛙菜share~生牛肉河汤底非常浓郁,饮得出系真材实料淆制好多个钟而成👍配埋嫰滑既牛肉一齐食,满满既牛味超正🤤🤤我既捞檬有超多配料😁 包括腌制过既红萝卜同白萝卜,青瓜,生菜,芽菜,酸菜,样样都好爽口令人特别开胃🙊猪扒煎到金黄色好靓仔👏 完全唔会觉得油腻,肉质偏瘦但一啲都唔鞋口,食落带啲香料香味,调味适中👍呢度捞檬既汁比起连锁越式餐厅更浓郁,连锁果种系无乜料偏酸,但呢度系偏多蒜同辣椒,所以食落会更加香辣惹味😋 清汤蛙蛙菜水准正常份量合理~热菊花姜蜜既姜味比较突出但唔会话太辣,加左蜜糖同带啲菊花香味就更加易入口😊除左檬粉同河粉呢度仲有饭类提供,我见附近几台都有唔少男士叫饭食,卖相仲几吸引,下次可以再试😂
清汤蛙蛙菜水准正常份量合理~