🌉难得放假入嚟马湾,当然想试吓啲特色小店,所以就lunch嚟咗呢间以土耳其传统热沙咖啡做招牌嘅餐厅/cafe~~一入到去已经觉得内部装修好靓好有气氛🇹🇷~~画咗伊斯坦堡风景嘅黑板壁画、色彩斑斓嘅玻璃灯、加埋啲传统花纹枱布,好似真系去咗土耳其咁!😍马湾本身少人又唔系太多游客,所以平日嚟唔算太多人,所以唔使等位而且坐到两三个钟,不过舖面唔算太大,得几张枱,weekend就唔敢肯定啦🤓讲返嘢食先,餐牌上都几多选择,除咗土耳其/中东菜嘅正餐,仲有唔少嘅饮品同甜品🍯(食完正餐饮完嘢都冇肚食甜品噜)而且为咗cater返日常马湾居民,舖头都有卖返啲港式饭面或者西式set lunch/dinner,不过我就当然试返啲特色嘢啦😬🫶🏻土耳其特色饺子 Turkish Manti 🥟($178)一款细细粒、皮偏厚嘅牛肉饺子🤘🏻牛肉系好重香料味,口感似肉碎但味道似kebab🍢有少少辣椒碎同橄榄油🫒,但因为捞埋个解辣解腻嘅酸甜Yogurt汁所以食落唔太辣反而觉得几有层次同几开胃🤩!不过留意返呢碟主要都系碳水、唔太多肉所以都几饱肚!阿美尼亚羊架 Armenia Lamb Rack🍖 ($188)羊架用唔少香料腌过,
🌉

土耳其特色饺子 Turkish Manti 🥟($178)
一款细细粒、皮偏厚嘅牛肉饺子🤘🏻
牛肉系好重香料味,口感似肉碎但味道似kebab🍢
不过留意返呢碟主要都系碳水、唔太多肉所以都几饱肚!

羊架用唔少香料腌过,唔膻👍🏻
面有少少芝士焗出来有少少芝士味+焦香!
另外有个类似salsa嘅酱可以点少少等放入口感觉fresh啲冇咁干~~(羊架可以配饭/中东包)

土耳其咖啡 Turkish Coffee☕️ (跟餐+$30)
舖头招牌嘅用热沙围住咖啡壸加热嘅土耳其咖啡,味道算系易入口唔系特别苦~~
不过如果唔喜欢饮斋啡嘅要留意一下佢系唔预你加奶而系配一粒土耳其软糖咁饮,想加奶嘅要同返侍应讲声🥛
同埋要留意佢啲咖啡渣系仲喺壶底,要畀少少时间佢沉底🤍

味道:💫💫💫.5/5
土耳其特色饺子🥟