2022-01-20 161 浏览
一般亲子出游黎到马湾通常都系去马湾公园,但今次小编CK就专程带家人黎到马湾一间街坊人人知晓既泰菜餐厅 - 灿记茶室,品尝正宗泰菜啦 !行到马湾大街唔洗好耐,经过便利店,行多2 至3 步就会见到一对泰国白象系呢间铺头外,就会灿记茶室大大个招牌。餐厅有大约8枱坐位,地方都算大。餐厅职员好有礼貌咁安排左一个接近收银位置我餐枱比我地! 老板即刻冲出黎自我介绍仲推介左几款菜式比我地。原来呢间茶室,系老板夫妇既心血结晶品黎架 ! 而且老板自己本身系泰国人,对黎食泰国菜既我系会对食物更有信心既!我同家人商量之后,食物方面 叫左一个 泰式炒金边粉、一个泰式拼盘、一个泰式菠罗炒饭。 (泰式炒金边粉)唔好以为呢个只系好经常系香港食到既泰国菜,你咁念就一定大错特错啦!佢地用既鲜虾大大只,味道唔会太甜,又唔会太酸,系岩岩好,湿湿地咁食真系特别又好好味!(泰式拼盘)系一个有四款炸物同无骨泰式凤爪既泰式拼盘。虽然你睇落可能好似好普通咁,卖得又好似好贵,虽然只系得鸡串烧、炸虾饼、烧猪颈肉同炸鸡翼!但听老板介绍,有三款酱汁去配合呢个泰式拼盘架! 分别系有1.(猪颈肉汁)紧系用黎食猪颈肉啦XD 2. (沙嗲酱) 系用黎

(泰式拼盘)系一个有四款炸物同无骨泰式凤爪既泰式拼盘。虽然你睇落可能好似好普通咁,卖得又好似好贵,虽然只系得鸡串烧、炸虾饼、烧猪颈肉同炸鸡翼!但听老板介绍,有三款酱汁去配合呢个泰式拼盘架! 分别系有1.(猪颈肉汁)紧系用黎食猪颈肉啦XD 2. (沙嗲酱) 系用黎点串烧鸡串及鸡翼 3. (特制梅汁)用黎点炸虾。你念下单单一个拼盘都有三种酱汁,我觉得老板就好认真啦!

(泰式菠罗炒饭)佢同一般中式菜馆食既菠罗炒饭系唔同架,用既食材全部进口自泰国架,连菠萝都系!所以肉质同口感上俾到食客既感觉系更上一个层次既,追求质素既食客一定要试呢个。

甜品方面,我地叫左斑兰千层糕﹑椰汁西米糕。
(斑兰千层糕) 食落去嘅味道呢就有椰子、甜甜地啦、仲有啲糯米嘅感觉

(椰汁西米糕) 入面有黑糯米,食落同去甜品店食糖水有啲似!感觉好正。有机会我都想再去食多次呢个

饮品方面,本身我地想饮三色冰架,但太好卖,原材料无哂无得叫了,最后我地几个都系叫左青柠梳打。
(青柠梳打) 酸酸甜甜几开胃,愈饮愈想叫多个菜食,老板好有生意头脑

灿记茶室
地址: 马湾大街东邨9号地下
营业时间 :早上11:30至晚上10:00 (逄星期二休息)
订座电话: 2345 6779
泰式湿炒金边粉