2023-06-06
☙ 太阳系委员会 ❧ 假日想离开市区,马湾系一个不错的选择,交通方便又多餐厅🌤️今次去了太阳系,食物选择颇多,景观亦一流,面向青马大桥、沙滩,更有室内、外座位拣,感觉好𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹,放假郊游之选🌬️࿐ 🥕甘荀嫩鸡炖饭 $𝟭𝟭𝟴💫 甘荀味突出,配上甘荀粒口感更丰富,炖饭偏硬及干身,个人几钟意呢种质感,鸡肉亦非常嫩滑🐣 🥑蓝白墨西哥脆片 配 牛油果酱 $𝟱𝟴💫 不败的𝘁𝗼𝗿𝘁𝗶𝗹𝗹𝗮组合,墨西哥脆片好香脆,配上牛油果酱感觉更清新🤫 ☕️传统提拉米苏 $𝟲𝟴 由𝗦𝗼𝗹 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲、𝗚𝗿𝗮𝗽𝗽𝗮渣酿白兰地等制成,酒味颇浓,蛋糕质感轻盈、细滑,唔会过甜👍🏻 🍰姜汁豆腐花蛋糕 $𝟲𝟬💫 豆腐味好香,加埋黄糖食落真系几似豆腐花🤣质感轻盈,食落不觉得腻,另外会附上姜汁,可以按个人喜好而加🫗 🍌𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟴 一入口会有好香的香蕉味,但好快被咖啡味盖过,整体味道不算突出,但呢个破格组合系几值得一试👍🏻 🍊话梅橙汁梳打 $𝟱𝟴 淡淡的话梅味道在梳打中慢慢渗出,但不算太突出,感觉几𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵🌱
🥕甘荀嫩鸡炖饭 $𝟭𝟭𝟴💫
🥑蓝白墨西哥脆片 配 牛油果酱 $𝟱𝟴💫