2020-01-22 598 浏览
都唔知几多年冇试过去马鞍山,不过碰巧去朋友屋企探小朋友经过,一班人话要出街食饭,系最麻烦嘅选择因为都唔知食乜好。对我来说食乜都冇所谓 一班人唔通食茶餐厅咩,系啲一班人食嘅中菜或者打边炉,应该是绝对不能错的选择。来到一锅烽打边炉,听闻呢个系马鞍山最潮商场之中其中一间新餐厅。对于个商场我冇乜评价朝朝真系见仁见智,但呢间系一间新餐厅,而且价钱相宜好适合一家大细去。唔知知道点解,可能餐厅太新,当晚人不太多,坐得几舒服。食物的选择非常多,汤底都好似其他正常嘅边炉一样有多款俾你选择。呢一种可以叫话新式嘅打边炉,同平时港式打边炉一样有多款不同嘅汤底,有香港风格亦都有台湾风格,我哋成班女士当然叫养生锅,不过也要叫一个台湾麻辣锅。我想起那风格很像旺角那间新加坡过江龙,同样以养生锅为主,这里的汤底虽然冇咁好但都非常足料。朋友赞这麻辣好舒适。我吃了旧豆腐和鸭血也不错,只不过,如果你唔够食嘅话就要加单,不像台湾一样可以任加任吃。讲下啲火锅料,安格斯牛肉非常精彩,每次出场我哋全班女仔都好似要抢咁。另外我都吃几喜欢食𠮶杂锦饺类,皮薄馅靓。菜类选择也有很多,当中我最喜欢水莲。但我都几钟意呢个单独食的海鲜拼盘 自己一

唔知知道点解,可能餐厅太新,当晚人不太多,坐得几舒服。

朋友赞这麻辣好舒适。

另外我都吃几喜欢食𠮶杂锦饺类,皮薄馅靓。

菜类选择也有很多,当中我最喜欢水莲。

但我都几钟意呢个单独食的海鲜拼盘 自己一个人系自私食好好,特别要赞啲虾真系好新鲜好生猛。

仲有桶蚝,大得惊人。

以上就系食过都觉得唔错嘅火锅料,当然其他味道都唔错不过我提及过嘅就特别出色。

有机会去马鞍山想试吓新餐厅,应该几适合。