早两日趁住秋高气爽走去马鞍山郊游,夜晚走去医肚发现呢个曾经嘅美食沙漠已经多左唔少出色嘅食店😋热爱日式美食嘅我见到呢间新开嘅”山海”居酒屋即刻就走去试下。山海有屯门同马鞍山两间分店,但要留意剩系得马鞍山晚市会有串烧供应架!而且价钱平份量大,所以想食串烧嘅朋友仔记得留意啦🍢。。🔘梅 (12贯) | $338评分: 🌕🌕🌕🌕🌑评语: “梅”包括12贯寿司,全部用上时令嘅海鲜食材,当中拖罗、牡丹虾、帆立贝等等嘅食材都应有尽有,感觉就好似食紧Omakase咁。而叫个set有一件好饱满嘅海胆寿司添😋12件款式都好丰富,基本上想食嘅都有齐晒,海胆带子虾蟹肉吞拿鱼,件件都好新鲜。而寿司师傅嘅刀法都非常出色,师傅会用刀将寿司薄薄咁𠝹几刀,用意系将鱼肉内嘅筋切断,食落口就更力细滑冇渣嘅口感。。。🔘樱花丼 | $168评分: 🌕🌕🌕🌕🌗评语: 樱花丼,亦即是鱼生角切饭,原本想食三色丼,但咁岩当日鱼胆供应唔够😩虽然食唔到一啖啖既海胆,但呢个樱花丼都相当出色,材料包括吞拿鱼、三文鱼、三文鱼籽等等,鱼生份量比饭仲多😂啖啖食落都有鱼生,而且鱼生好新鲜同厚切,食落又鲜又好好口感🤤。。🔘炙烧本鲔面颊寿司 | $68评分

梅 (12贯)

🔘梅 (12贯) | $338

樱花丼

🔘樱花丼 | $168
评分: 🌕🌕🌕🌕🌗

炙烧本鲔面颊寿司

🔘炙烧本鲔面颊寿司 | $68
评分: 🌕🌕🌕🌕🌑
评语: 呢个系居酒屋嘅限定推介,由于系鲔鱼嘅面珠灯肉,所以份量极少。将鱼肉烧过后,配埋寿司饭同紫菜一齐食,店员提我地要衬热快d食先可以食到最佳效果。微热嘅鱼肉放入口真系即刻溶化,绝对值回票价🤤
豚肉年糕

🔘大葱串 | $16
🔘豚肉年糕 | $56
评分: 🌕🌕🌕🌕🌑
评语: 由于我哋已经食到好饱,所以只系叫咗两款串烧,而我哋冇谂过原来呢个价钱系一碟两串😳好抵食。豚肉年糕非常之有惊喜,豚肉包住年糕,里面好烟韧,口感非常丰富。

🔻店员服务态度好好
🔻姐姐不断加茶水好勤力🤭
🔻环境非常舒适宽敞
🔻食物款式繁多,味道不错
推介指数: ⭐⭐⭐️⭐️
梅 (12贯)
樱花丼
炙烧本鲔面颊寿司
豚肉年糕
  • 梅(12贯)