2021-07-16
马鞍山对我来讲都几熟悉,本身细个系马鞍山返学🎒啦,而我家住沙田,去马鞍山十分方便,同埋而家近年都多唔同型式嘅餐厅🍴进注左马鞍山,加上闺蜜👭在马鞍山返工,我都会约佢在马鞍山食饭,而我早排见到新港城开左间「驷马拖车」潮州餐厅🍴,咁今次就决定试下啦⋯⋯蚝仔粥每次去亲潮州打冷餐厅🍴,我必定会叫呢个饭的,呢到嘅蚝仔🦪好肥美同几大只架,而果汤底都好清甜,唔错。煎蚝🦪仔饼呢个又系我去亲潮州打冷餐厅🍴必定会食嘅菜式,呢间整得唔错,果蛋都好香口,同埋都好多蚝仔🦪在内。潮州卤味拼盘去到潮州餐厅冇理由唔会叫潮州卤水拼盘,内有鹅片、红肠、鸡蛋🥚、墨鱼🦑,卤水汁卤得好入味。椒盐九肚鱼平时在屋企好难🤯整到的,而我又好钟意食椒盐九肚鱼,餐厅有嘅话我必定会叫嘅,呢间整得𠮶粉浆薄薄包住个九肚鱼好香脆可口。凉拌海蜇鸡丝天气咁热架要食返啲比较清凉啲小食来开下果胃口啦,海蜇爽脆入味,鸡肉就好滑,加埋爽脆嘅青瓜,三种味道好夹。
蚝仔粥
煎蚝🦪仔饼