马鞍山中心地下最近新开左一间日本居酒屋,行高端路线,提供各类刺身、寿司、串烧、丼饭、寿喜烧,以及酒类,附近嘅居民终于有多啲选择,真系天大嘅喜讯! !餐厅装潢以木质为主,灯光光猛,简约时尚,座位宽敞,坐得舒服。🍣寿司「竹」10件🎍( $268 )(墨鱼,珍宝赤虾,活贝,油甘鱼,平目鱼,真鲷,缟鲹,本鲔(赤身),本鲔(中拖罗),自家制厚玉子)打开Menu就被色彩缤纷、琳琅满目嘅寿司吸引,我地点咗寿司「竹」,共有十款。欣赏呢度嘅鱼生非常新鲜肥美,食得出采用贵价优质货。寿司饭采用优质珍珠米,口感绵糯,选用嘅醋酸味较浓,我个人非常喜欢呢个调味,连啖饭都食得出厨师嘅用心。🐟炙烧本鲔脑天寿司🧠($68)店内特别推荐呢款比较罕见嘅寿司,脑天系鱼头顶部位嘅肉,一条鱼只有2片,认真矜贵!由于呢个部位多脂肪少筋位,所以口感软滑,鱼味香浓。🐷五花腩紫苏卷🍢( $56一份)味道非常特别,带有紫苏叶独特嘅芳香,系烤肉嘅最佳搭档。🐂特盛烧牛肉丼🍚($148 )切成薄片嘅牛肉与洋葱用特调酱汁烧至入味,甜甜咸咸,放喺盛碗嘅白饭上,就成为一道既简单又美味嘅料理,好食又饱肚。整体来讲「山海」嘅食物质素相当高,食得出好有诚意
马鞍山中心地下最近新开左一间日本居酒屋,行高端路线,提供各类刺身寿司、串烧、丼饭、寿喜烧,以及酒类,附近嘅居民终于有多啲选择,真系天大嘅喜讯! !

🍣寿司「竹」10件🎍( $268 )

🐟炙烧本鲔脑天寿司🧠($68)

🐷五花腩紫苏卷🍢( $56一份)
味道非常特别,带有紫苏叶独特嘅芳香,系烤肉嘅最佳搭档。

🐂特盛烧牛肉丼🍚($148 )

整体来讲「山海」嘅食物质素相当高,食得出好有诚意,令人惊喜。从此附近居民又多个用膳好选择了!
2021-12-15