马鞍山俾人讲咁多年美食沙漠,近来终于见到多啲高质嘅餐厅!而家估唔到马鞍山连高质寿司都有,终于唔使下下要出尖沙咀啦。有次搭车经过马鞍山广场一带,见到佢地铺𠮶度开咗一间好似好高质嘅日本嘢,于是趁happy Friday就去𠮶度试吓~呢个舖位好大,见到佢一半系寿司店另一半似乎系串烧店,不过佢哋嘅Menu似乎系相同嘅,所以入到去见到Menu上面都咩都有得食咁,有寿司刺身、寿喜烧、各种串烧、烧肉都有。环境方面,呢度装修到好有诚意,感觉上都系高级嘅日本菜装修。虽然佢嘅寿司好高质,但系佢个价位都OK,感觉比喺尖沙咀食平!10件左右嘅寿司都系$200到$300左右嘅价位,唔使去到$600食得高质寿司梗系唔少得食拖罗啦!我哋叫咗一个拖罗寿司set,另外再叫一个有松叶蟹又有大中拖嘅寿司set,另外竟然有拖罗面颊寿司,其实仲有脑天,呢啲部位平时好难食到!所以我哋一于叫一件试下,呢度加埋只需$650左右。上菜后忍唔住系咁影相,真系好吸引!摆盘亦都好靓,呢个拖罗set见到都口水流晒出嚟。佢嘅吞拿鱼系本鲔,记忆中系众多吞拿鱼品种中最贵、体形最大既一种,因为身上既颜色,所以又名蓝鳍鲔。本鲔5食set黎讲,呢个真系好

环境方面,呢度装修到好有诚意,感觉上都系高级嘅日本菜装修。

本鲔5食set黎讲,呢个真系好抵,有齐大中拖、赤身,吞拿鱼茸,仲有炙烧拖罗,只需188。

吞拿鱼茸非常好味,加上少少豉油,夹上葱花嘅香味,成件事非常夹,我真系好钟意食吞拿鱼茸。炙烧吞拿鱼烧完之后肉味有少少火炙嘅香味,几特别,不过吞拿鱼我都系钟意食生嘅!因为加热左之后脂肪口感就无咁明显。赤身方面,平价嘅赤身一般都系比较爽口,我钟意呢一款赤身佢唔会有平时个钟太过爽或者腥嘅味道,感觉上佢都有啲油脂喺度,口感软腍地,好味!

至于中拖罗同大拖罗,好味就一定啦!中拖罗既有赤身嘅微微酸味,又有吞拿鱼自己脂肪嘅油脂香味,两样撞埋一齐真系非常正!入口系满满嘅幸福感,非常新鲜。

大拖罗更加系更加升华,入口脂肪即溶,成个口充满着吞拿鱼脂肪嘅鲜甜味,超级正,食完唔舍得饮茶!

面颊呢个矜贵部位唔容易系一般日本料理餐厅见到,呢度遇到佢真系令到我对呢间店嘅印象分大大增加!面颊肉通常就弹性较高、肉质爽口,但一般因带有筋位,呢度嘅师傅就好聪明咁样用火枪轻炙佢,食落就更好口感。呢个寿司我都好钟意,但系唯一可惜嘅系紫菜太大块,亦都因为佢嘅紫菜味好出面积大,有少少抢咗拖罗面颊自己嘅味道~

12件寿司拼盘亦都非常有诚意!松叶蟹肉份量好足,上面嘅蟹膏非常香,自从冇得去日本之后都好少机会食到松叶蟹膏,可以喺度食饭真系太好啦!

呢个set仲有大拖罗中拖罗,其他嘅鱼都系高质素嘅鱼,海胆寿司𠮶只海胆更加系毫不吝啬地大,味道非常鲜甜,完全唔腥!338黎讲性价比好高,食呢个set既朋友讲呢个set既寿司都系全部好好味,好高质!

非常满足嘅一餐日式小店,一定会再帮衬!
  • 炙烧本鲔面颊寿司